Коментаторът, носител на наградата Пулицър“ Томас Фридман, в края на

...
Коментаторът, носител на наградата Пулицър“ Томас Фридман, в края на
Коментари Харесай

Франчайзите на McDonald’s в Близкия изток в противоречие заради войната между Израел и Хамас

Коментаторът, притежател на премията „ Пулицър “ Томас Фридман, в края на 90-те години на предишния век твърди, че две страни с магазини на McDonald’s в никакъв случай не са влизали във война.

Но до момента в който бушува борба сред Израел и Хамас, емблематичната американска верига за бързо хранене е във война сама със себе си.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла След неодобрение Украйна, огромният бизнес заглушава войната сред Израел и Хамас Докато световните марки заобикалят Русия, азиатските компании остават в дискусия На Пекин 2022 „ разсъни капитал “ в неловко място за правата на индивида Как световните компании реагират на спора Израел-Хамас завършек на списъка

Франчайзите на McDonald’s в Близкия изток се намесиха на противоположните страни в спора, като клоновете в мюсюлмански страни се отхвърлиха от решението на McDonald’s Israel да дава безвъзмездни ястия на израелската войска.

Франчайзи в Саудитска Арабия, Оман, Кувейт, Обединените арабски емирства, Йордания, Египет, Бахрейн и Турция издадоха изказвания, в които се дистанцират от своя израелски сътрудник и групово дават обещание над 3 милиона $ в поддръжка на палестинците в Газа, която е бомбардирана от Израел в отговор на офанзивата на Хамас против страната от 7 октомври.

„ Нека всички обединим напъните си и подкрепим общността в Газа с всичко, което можем “, разгласява Макдоналдс Оман, който даде обещание $100 000 за филантропични помощи в Газа, оповестено на X в неделя.

„ Молим Всемогъщия Бог да отбрани нашата обичана страна и всички арабски и мюсюлмански страни от всяко зло и ненавист. “

Откакто разгласи поддръжката си за израелската войска, McDonald’s Israel промени акаунта си в Instagram на „ частен “ след реакцията на потребителите в арабските и мюсюлманските страни.

Докато McDonald’s се подрежда измежду най-емблематичните американски марки, множеството от заведенията за хранене му по света са локална благосъстоятелност и се ръководят.

Централата на Макдоналдс в Чикаго, Съединените щати не отговори на настояването на Ал Джазира за коментар.

Случаят с McDonald’s акцентира комплицираната геополитическа динамичност, в която би трябвало да се оправят световните марки в ера, в която постоянно се чака бизнесът да се намесва по горещи обществени и политически въпроси.

Противоречието също по този начин съживи полемиката за по този начин наречената доктрина на Златните арки за попречване на спорове, разпространявана от Фридман в книгата му от 1999 година „ Лексусът и маслиновото дърво “.

Теорията – че страни с задоволително благосъстояние и непоклатимост, с цел да поддържат огромна верига като McDonald's, не влизат във война между тях – беше необятно дискредитирана след спорове сред страни с марката, в това число войната в Косово през 1998-99 година и Русия навлизане в Украйна.

McDonald’s няма магазини в Газа или на окупирания Западен бряг, само че Израел влезе в конфликт с бойци на Хизбула в прилежащ Ливан, където има американска верига.

„ Сега сигурно сме в свят след „ Теорията на златните арки за попречване на спорове “, сподели Пол Мъсгрейв, доцент по политически науки в Университета на Масачузетс Амхърст, пред Ал Джазира.

„ Въпреки че и Русия, и Украйна имаха Макдоналдс през 2022 година, те въпреки всичко водиха война. Сега споровете в империята на Макдоналдс отразяват същинския стрес и пристрастености в района. “

McDonald’s не е първата международна марка, въвлечена в дискусия заради позицията си по отношение на спора сред Израел и Палестина.

Базираната в Обединеното кралство мултинационална компания Unilever беше подложена на рецензии от вложители предходната година, защото не разкри, че нейното дъщерно сдружение за марка сладолед Ben and Jerry's е решило да бойкотира окупираната от Израел територия на Западния бряг и Източен Йерусалим през 2021 година

Испанският търговец на дребно Zara беше бойкотиран от някои купувачи предходната година, откакто ръководителят на неговия израелски франчайз, канадско-израелският предприемач Джоуи Швебел, беше хазаин на предизборно събитие за крайнодесния израелски министър Итамар Бен-Гвир в дома му.

Големи марки също се оказаха въвлечени в несъгласия по отношение на спазването на правата на индивида в други страни като Китай.

През 2021 година японският търговец на дребно MUJI беше изправен пред рецензии, откакто обществено утвърди памука, отглеждан в китайския район Синцзян, където правозащитници настояват, че мюсюлманите от етническите малцинства са експлоатирани за насилствен труд.

Мъсгрейв сподели, че „ фантазията, че капитализмът и търговията ще успокоят национализма и други форми на жар, се оказа, че има някои дупки “.

„ Наличието на разнообразни франчайзи на McDonald’s в последна сметка на разнообразни [риторични] страни е различен образец за това по какъв начин политиката прониква във всичко. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР