Коментарът му е по повод думите на служебния министър на

...
Коментарът му е по повод думите на служебния министър на
Коментари Харесай

Васко Начев: Бартер с Азербайджан не е възможен заради липса на техническа възможност

Коментарът му е във връзка думите на служебния министър на стопанската система Никола Стоянов, който съобщи, че се водят договаряния с Баку за сходна замяна - България да изнесе електрическа енергия, а Азербайджан да даде на страната ни газ. 

 

“Може и от ОАЕ по веригата да се случи по същия метод. Говорим за действително изпълними неща. Хипотези, варианти и благоприятни условия можем да обсъждаме и до на следващия ден. Търсим от през днешния ден за на следващия ден дейно решение, което да сработи за покриване на дефицита ”, уточни още Начев.

 

Въвеждането на таван на цената на съветския газ е меко казано несъответстващо предложение от страна на Европа, счита още енергийният специалист. 

 

“Нито една от ограниченията, които чухме, няма да дадат като резултат това, което чакаме. Не мога да си показва таван върху цената на съветския газ. Не желая методът, по който се случват нещата. В съветския газ няма нищо друго ”, уточни още Начев.

 

Повод за коментара му са препоръчаните от Европейската комисия общи решения за справяне с енергийната рецесия. Засега няма общо решение за таван на цените, само че има рекомендации за икономисване във връзка с цените на електрическата енергия. 

 

Според него е било допустимо да се създадат суапови покупко-продажби сред страните, които добиват газ, и тези, които добиват електрическа енергия по различен метод, каквато е България. 

 

“Имаме остатък на електрическа енергия, а в това време Румъния използва 6 мбрд. куб. м. газ единствено за произвеждане на ток. Ето ви един съвършен образец, който би могъл да бъде осъществен и от който Европа би спечелила ”, уточни още Начев.

 

Политиците не си дават сметка, че отблъскват хората, счита Начев. Според него има потребност от “хигиена на говоренето ” в общественото пространство и има “див популизъм ” по въпроса с енергетиката и ограниченията против инфлацията. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР