Коментарът е от профила на автора във фейсбук.Един мъж причаква

...
Коментарът е от профила на автора във фейсбук.Един мъж причаква
Коментари Харесай

В състояние на афект

Коментарът е от профила на създателя във фейсбук.

Един мъж причаква една жена до гара " Разпределителна " и я бие, до момента в който я убива.

Поредната жена, убита от съкровен сътрудник, съгласно полицията. Интимен сътрудник, който просто не може да спре да предизвиква болежка, до момента в който не аргументи гибел.

Даваме ли си сметка защо приказваме всякога, когато обсъждаме по какъв начин татко, наследник, внук, брачен партньор или другар е умъртвил със садистична свирепост щерка си, майка си, баба си, брачната половинка си или гаджето си?

Говорим за свят, в който най-близкият мъж на една жена, на който тя има цялостно доверие - от който се чака да я отбрани при потребност! - се оказва най-голямата заплаха за живота й. Последната. Непредотвратимата.

За генерации девойки, израсли с вестникарски заглавия, " в положение на афект " е просто ключова дума за една чудовищна истина - един и същи мъж може да те направи необикновено щастлива и да те убие. Един и същи мъж може да построи с теб дом, да направи с теб семейство, и да те убие. Един и същи мъж може да бъде твоето най-близко създание и твоя палач. Твой ухажор и твой смъртен зложелател. Няколко минути гняв са всичко, което дели едното положение от другото.

Да, безумно е всички мъже да бъдат подозирани, че един ден ще убият жена, тъй като статистиката сочи, че множеството убити дами умират от ръката на сътрудник или непосредствен родственик. Затова дамите не престават да се доверяват на своите сътрудници, поемайки своя несметен риск. Когато обичаш някого и му се възхищаваш, последното, което можеш да прецениш, е какъв % късмет има да те убие с голи ръце, целофан или нагорещена ютия след три, пет или тридесет и пет години.

Неизбежно, един ден всеки от тези мъже ще изпадне " в положение на афект ". Такава е човешката природа - всеки от нас, без значение от пола, доближава миг, в който е превзет от желанието да пребие или удуши някого. Просто по-едрите измежду нас са дейно способни да го извършат. Рулетката се завърта и когато спре, дамите на някои от тези мъже са на улицата, в болничното заведение или в моргата.

Разликата не е в това, че оживелите дами са били почтени или по-малко дразнещи. Разликата е в това, че непосегналите мъже са съумели да се овладеят.

Колкото и да им се е желало да посегнат, тези мъже просто са имали наличието на духа да подтиснат този подтик, от който няма връщане обратно. Да помнят, че всичко, даже и оправданият яд, си има граници. Че никое човешко създание не им принадлежи и не може да бъде наказвано като куче с ритници или размазвано като комар на стена.

Всеки от нас, дали мъж или жена, се усеща изключително уязвим в лицето на най-интимните си усеща и пристрастености. Обществените упования към мъжете обаче постоянно са такива, че ги принуждават да потискат страстите си и да се отвращават от това неизбежно и естествено положение на накърнимост пред най-близките.

Насилието, обаче, не е избавило никого от уязвимостта му. Насилието, за злощастие, е трансформирало мнозина вбесени от възприятието за накърнимост и загуба на надзор мъже в убийци.

Да си палач вечно е неизразимо по-страшно от това да си уединен и да се чувстваш неуспешен и отритнат за известно време. Защо толкоз постоянно четем и слушаме за мъже, които не са си дали сметка за това, когато към момента всичко е било в техните ръце? Време е да чуем гласовете на мъжете, които схващат къде са границите, даже с цената на мъчителен персонален опит и загуба на обичана жена. Те са положителният образец, от който обществото ни има потребност.

Всеки от нас желае да се усеща сигурен в любовта и лоялността на колегата си, само че любовта и лоялността са чеда на свободната воля на всяко човешко създание. Ако една жена се опасява от мъжа си и извършва всичко, което той желае, тя не му е лоялна. Тя е негова пленница.

Лоялността е избор. Избор е и какво да създадем, когато една връзка се окаже не това, което сме очаквали. Мъжете могат да изберат да пресечен връзка без боязън от смъртоносна кавга - статистиката сочи друго за дамите. Друго, което прекомерно постоянно идва с ограничаващи заповеди, систематичен тормоз, счупени кости, кръв по пода или ковчег.

Справедливо е правото на избор връзката да завърши - без всевъзможни ангажименти - да има както всеки мъж, по този начин и всяка жена. Несправедливо е всяка седмица да научаваме за жена, платила с живота си за това, че не се е вписала в нечии упования.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР