Коментарът е от профила на адвокат Емилия Недева във фейсбук.

...
Коментарът е от профила на адвокат Емилия Недева във фейсбук.
Коментари Харесай

Много лош прецедент, който ще виси като дамоклев меч над всеки магистрат

Коментарът е от профила на юрист Емилия Недева във фейсбук. Заглавието е на " Дневник ".

 Съдебният съвет в профил Иван Гешев от поста основен прокурор Съдебният съвет в профил Иван Гешев от поста основен прокурор

Всеки наказан или обиден от административен акт кокошкар има право да апелира този акт, който визира правата му. Само основният прокурор се оказва, че няма такова право.

Ако за същото му бяха образували дисциплинарно дело (Цветинка Пашкунова мисля уточни през днешния ден идентичността на основанията за отстраняването му и за формиране на дисциплинарно производство) щеше да има право на тъжба. Обаче при премахване от служба, той няма право на тъжба срещу решението на Висшия правосъден съвет.

Обжалването на президентския декрет е противоречиво, защото в случай че декрет е публикуван, Гешев към този момент няма да е основен прокурор - т.е към този момент няма да има право да сезира Конституционния съд (КС). Остава Конституционен съд да бъде сезиран от други имащи право за това субекти, които биха рискували да го сторят.

Като човек, който протестираше даже срещу концепцията Гешев да бъде основен прокурор, желаех да бъде отхвърлен за по-сериозни нарушавания, доста по-рано и надалеч юридически по-безспорно.

Като правозащитник мисля, че това е доста неприятен казус, който ще виси като дамоклев меч над всеки предстоящ основен прокурор, само че и над всеки върховен магистрат, който си разреши да не е склонен с господарите на съответната политическа обстановка.

 Олга Керелска: С премахване на Гешев няма да има нито изчистване, нито катарзис Олга Керелска: С премахване на Гешев няма да има нито изчистване, нито катарзис
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР