Коментар за ситуацията в държавата след изборите направи в ефира

...
Коментар за ситуацията в държавата след изборите направи в ефира
Коментари Харесай

Д-р Методиев: Узурпацията на власт взема застрашителни размери, президентът е човекът с бухалката

Коментар за обстановката в страната след изборите направи в ефира на БТВ в предаването " Лице в лице " политологът доктор Калоян Методиев, някогашен шеф на кабинета на президента Румен Радев и на някогашния вицепремиер Корнелия Нинова.

 

Ризова: Защо лявото губи въздействие у нас, виждате Българска социалистическа партия не можа да реализира сериозен растеж, даже има загуба, новата групировка Левицата - взе 2%, толкоз ли малко са левите хора у нас или просто не се усещат показани през тези две обединения?

 

- Става въпрос за политически инженеринг и изкуствено разтрошаване на партийната система, което продължава 3 години към този момент.

 

- Какъв инженериг, Българска социалистическа партия си е достоверна партия, 100 годишна?

 

- Не приказваме единствено за Българска социалистическа партия, а за шокиращото ви изявление в петък с Бойко Борисов. Той там сподели нещо основно:  Президентът пусна двама министри да се занимават с мен и с партията, на Политическа партия пусна различен министър да се занимава с енергетиката, на Корнелия Нинова - този, който беше уволнен за корупция беше назначен за министър на стопанската система. Имаме цяло ветрило от планове, намеси и дейности на президентската институция във връзка разтрошаване на партийната система у нас, основаване на дълготраен безпорядък в страната, узурпация на власт и следващият опит след изборите да се намеси в основаването на власт с концепцията служебният кабинет да продължи.

 

- Какво пък се е случило в този момент, той (президентът) споделя: Няма да бавя мандатите, би трябвало да има държавно управление, ще свикам бързо Народното събрание, какво да направи повече?

 

- В президентството има суматоха от това, че може да се сформира постоянно държавно управление, което да приключи обръчите от компании, въпреки това  - да приключи съществуването на служебното държавно управление и да проверява осъществените в последните девет месеца, корупция, безвластие, безконтролна власт. На всички избори се играе с избран кон, на последните избори имаше директна интервенция в изборния развой.

 

- Как?

 

- Давам ви незабавно образец, с цел да поддържа тезата на Борисов и на Политическа партия. Едните, наречени от президента мутри, другите- шарлатани, третите изпращани биячески групи, имам предвид Българска социалистическа партия. Тоест цялата система е подложена на напън. Вчера във вашето студио Татяна Дончева си разреши да изрече серия от неистини. Днес ви нося нещо, което инцидентно ми попадна от ЦИК. ЦИК приема решение всяка от политическите партии да излъчи представители, които да са наблюдаващи в нощта на изборите в ИО. Ето го формалното решение на ЦИК с подадените имена, преди всичко - политическа партия “Левицата ”, която цяла нощ участва на преброяване на бюлетините в ИО, дружно с интернационалните наблюдаващи от ОССЕ и наблюдаващи от всичките партии. Дотук нищо притеснително, единствено, че Силвия Дюкенджиева е правният консултант на президента, тя е в публично качество в страната, има спор на ползи, нарушаване на Конституцията.

 

- Как се нарушава Конституцията, тя няма ли право да бъде част от някаква политическа групировка?

 

- С вас несъмнено четем Конституцията по друг метод. Президентската институцията е надпартийна, провежда почтени избори и няма право да се намесва. Това не е вуйна Мара - чистачката на президентството, която може да е член на някоя партия, това е правният консултант на президента, това е индивидът, който приготвя указите, гледа законодателството. Оставям ви ги черно на бяло, с цел да видите директната интервенция. Освен това, Татяна Дончева къде работи? Служебният кабинет я назначи във “Фонд 13 века България ”, помните абсурда - тъй като свирила на цигулка. Те се пробват да стартират тезата, че в България не би трябвало да има постоянно държавно управление.

 

- Приемам тези данни за смущаващи, обаче в случай че някой работи за някого и той не може да вземе 2%, значи не си е коствало да се работи и оставаме отново на този въпрос, за какво лявото не може да бъде показано?

 

- Тази логичност, той потегли да го убива лявото, обаче не можа да го убие и по тази причина все едно не е имало нищо. Това е съществено, давам ви го с документи. Очевидно се няма доверие на президента, който споделя, че е подкрепил една партия шарлатани, явно не се има доверие на Борисов или на Политическа партия, които няколко пъти споделят, че се намесва в предизборната акция, горе долу всички партии. Синхронът, който се случва сред президентската институция и Възраждане, приказва се за промяна на модела, има един бон-тон, който е стеснителен за страната. Ако в този момент не се направи държавно управление, страната ще бъде хвърлена в още по-голям безпорядък.

 

- Как да стане това, имате ли предложение?

 

- Предложението е да седнат да си приказват, защото нямаме президент като останалите европейски президенти, такива модели са известни в Португалия, Италия, когато стане такава обстановка ги събира президента. Тук президентът е индивидът с бухалката, а друг, който работи като обединител. Партиите би трябвало да се съберат и да намерят общите тематики между тях. Има неща, които са 90% допирателни сред партиите. Държавата продължава да е без бюджет втора година, т.е. има задоволително тематики, които са консенсусни. Служебният кабинет би трябвало да се отстрани, тъй като той ще ликвидира партиите една по една.Заплашени са демокрацията, редът и стопанската система ни. Моделът, който се развива е като в Турция и Сърбия. Търси се налагане на президентски модел. Добре, че сме в Европейски Съюз още има някакви мрежи да поддържат демокрацията.

 

- Не надценявате ли тези качества на президента да прави такива комплицирани игри. Какво им е отговорен президентът - в случай че ние с вас не можем да се разберем, кой ще е отговорен?

 

- Вижте, тук има технология на властта, от една страна е по този начин, само че от друга тъничък инженеринг, това се мисли, дърпат се партиите, сътвориха се хоризонтални структури. Вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия се ръководи от президентството. Кметът на Пловдив - конструкция, основана от президента Радев във ГЕРБ, видяхте какво се случи през вчерашния ден се снима с него. Иван Христанов, непосредствен човек, в Политическа партия преди този момент.

Тоест имаме хоризонтални структури на президента във всяка от партиите, имаме къртици, преодоляване на цялата власт, стопански запаси, финансови, служби за сигурност. Всичко за което се сетите беше сменено в последните 6 месеца. Узурпацията на власт взема застрашителни размери. Имаме деформиране на политическата система в България и в случай че не се вземат ограничения, ще хвърлим страната в още по-голям безпорядък. Отстъпете малко обратно, изключително Бойко Борисов, ПП-та седнете си на столовете и вземете ограничения да стабилизирате страната, след това ще се разбирате кой какво е правил. Моят зов към държавните мъже и партийни водачи е - пред огромната заплаха би трябвало да се обединят всички.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР