Коментар във Фейсбук на д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност

...
Коментар във Фейсбук на д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност
Коментари Харесай

Ситуацията с вируса в България е отчайваща

Коментар във Facebook на доктор Аспарух Илиев, специалист по сигурност на имунизациите, началник на лаборатория в Берн:

Ситуацията с COVID-19 в България е отчайваща, само че си раздаваме медали. Това ми припомня на двама чешита в моя квартал, които след петата бира започваха да се потупват един различен и да си повтарят " Ти си огромна работа ", " Не, ти си огромна работа "... та, в резюме - COVID-19 си вилнее несмущаван, а единствената рационална мярка беше ограничението на присъственото образование в учебно заведение - поздрави за министър Денков.

Другата огромна вест, която вълнува всеки отвън България (в родината паниките да от друго естество, знаем, че COVID-19 у нас няма) е новият вид на вируса - В.1.1.529. Интересно е, че няколко нови разновидността потеглят от Южна Африка, коства си да се разбере какво там е по-различно от останалите региони. Със сигурност преустановяването на полети от регионите на Африка е най-хубавото решение, както и от Хонконг. Мутациите са доста по отношение на истинския вид - 32, към този момент се наблюдава и произходът. Както беше маркирано и в предишното, по този начин и в този момент, има подозрение, че вирусът е зародил от пациент с подтиснат имунитет, в който вирусът не е изчистен в точния момент и е минал през серия разновидности. За това имаше публикация още предходната година в NEJM - хората с подтиснат имунитет са един тип развъдник, в които вирусът търпи развиване. Новият вид е открит в единични пациенти в Хонконг, Белгия, Израел и има данни, че стартира да господства в Ботсвана.

Притеснителното е, че казусът в Белгия се е завърнал от Египет, което е доста надалеч от формалния район на Африка, където разновидността е разказан. Поради неприятното следене на случаите в Африка допускам, че този вид е по-разпространен, в сравнение с си мислим. Крайно време е да помислим за обща европейска система за генетичен разбор на микроорганизмите - в обособените страни има сходни, само че можем доста да ускорим процеса на следене на пандемиите, в случай че сме координирани и се вършат представителни извадки за целия Европейски Съюз на летища, гари и други места. Добре е и данните да се обработват автоматизирано в общ указател. Пандемиите са неизбежна част от живота, имахме 30 години успокоение без огромни пандемии, само че всичко се мени.

Нека да изчакаме да проследим разпространяването на този вид без суматоха. Трябва да си представяме COVID-19 пандемията като едно от доста разновидности, които имат разнообразни характерности, евентуално има и доста краткосрочни разновидности, което даже могат да " задушат " една вълна. Дотогава универсалните ограничения като отдалеченост, маски и положително проветряване в никакъв случай няма да ви предадат.

Послепис: сигурно СПИН би могло да е едно от обясненията за ЮАР. Това, което ми се желае, е да забравим, че всичко е надалеч от нас и не ни визира - всичко ни визира, всички сме свързани като скачени съдове. Единствено цялостна изолираност би помогнала да се опазим от заболявания и инфекции. Това е вид, само че все ми се желае да мисля, че сме малко по-умни и имаме и различни разновидности. За страдание не мисля, че на този стадий България има действителни механизми и схващане да се оправи с нови пандемични талази, по-скоро вярата ми е в Европейски Съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР