Коментар на водещия на Бтв Светослав ИвановБитката ще е мръсна,

...
Коментар на водещия на Бтв Светослав ИвановБитката ще е мръсна,
Коментари Харесай

Светослав Иванов: Майски бръмбари в Ибиса

Коментар на водещия на Бтв Светослав Иванов

Битката ще е мръсна, кална, само че и много потребна

Дами и господа, до момента в който си почиваме и се радваме на хубавото време през почивните дни, за часове си отиде държавното управление в Австрия. Това се случи след скандал, който има отзив в целия свят. Скандал, почнал минути откакто две от най-авторитетните немски издания, разгласиха запис, за който към момента не е ясно дали е журналистическо следствие, или интервенция на разследваща работа.



Сюжетът е типичен - три месеца преди изборите през 2017-та двама високопоставени австрийски политици са поканени във вила в безценен испански курорт. Техен хазаин е мнима родственик на неназован съветски олигарх. Те са от върховете на „ Партията на свободата ”, поради която западните разследващи служби са спрели да споделят информация с Австрия от боязън, че ще попадне в Русия. Австрийските политици стартират да сипят великодушни обещания за държавни поръчки, в случай че съветската гражданка финансира партията им и помогне с парите си да придобият един от най-големите вестници. " Искам медии като при Орбан ", споделя бъдещият вицеканцлер на Австрия и водач на „ Партията на свободата ” Хайнц-Кристиян Щрахе. Във вилата, очевидно оборудвана с микрофони и скрити камери, се случва нещо скандално за всеки жител на Европейския съюз. Наяве, всички могат да видят с каква подготвеност, двама европейски политици оферират власт против пари и медийно въздействие.

И тук идват въпросите - кой и по какъв начин с толкоз леко придвижване събори държавното управление в Австрия за броени часове? Чия интервенция е това? Кой разклати люлката на лобизма в Европейската политика? Кой разклати страната, в която съветският президент Путин е обичал да кара ски като млад резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Германия? Кой удари толкоз мощно столицата, в която в края на 80-те някогашните комунистически елити насочиха капиталите си посредством основаването на външнотърговски сдружения?

Вашингтон, в блян да пресече голямото съветското въздействие измежду австрийския политически хайлайф. А може би Москва, поради неизпълнени задължения, които въпросните политици са поемали.

Или единствено седмица преди евроизборите Германия изпраща сигнал към целия съюз, че посредством десните партии, непознати сили уголемяват въздействието си и подкопават съюза и това повече не може да продължава? Да, това са разумни и забавни въпроси. Но в случай че мислим в тази посока, ще останем разочаровани. Колкото и да обичаме конспирациите, скоро едва ли ще научим истината.

Може би отговорът ще пристигна след десетилетия, както при " Уотъргейт ", когато журналистическо следствие на " Уошингтън поуст " докара до свалянето на Ричард Никсън. Цели 33 години по-късно стана ясно, че информаторът на публицистите е бил самият заместник-директор на ФБР Марк Фелт. Но в случай че питате Уудърд и Бърнстейн, те евентуално биха дали отговор - има ли значение, в случай че една информация е вярна. " Шпигел " нощес отхвърли да разяснява от кое място има видео записа, само че съобщи, че знае кой е неговия източник. Истината е, че политическата корупция е впила ноктите си в европейската политика толкоз мощно, че сигурно, такива записи съществуват за десетки настоящи политици в целия съюз. И в случай че тази наклонност продължи, има възможност да станем очевидци на много трагични събития в разнообразни страни.

Въпросът е в кой миг, коя разследваща централа ще реши да ги направи обществени, с цел да ги събори като пясъчни кули. Дойде време, в което ще станем очевидци на доста забавни разкрития. И от страна на тези, които ще желаят да почистят Европа от непознато въздействие, само че и от тези, които години наред са си плащали за това въздействие. Битката ще е мръсна, кална, само че и много потребна. Европа навлиза в последната седмица на своята предизборна акция. И явно тя ще е меко казано... забавна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР