Коментар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика силен гняв

...
Коментар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика силен гняв
Коментари Харесай

Ердоган нарече Хамас освободителна група и се отказа от визита в Израел

Коментар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган провокира мощен яд в Израел. Държавният водач дефинира " Хамас " като " освободителна група ", която води борба за отбрана на земята си.

Позицията му противочери на тази на Израел, Съединени американски щати, Европейския съюз, Англия и редица други страни по света, които дефинират " Хамас " за терористична формация.

Именно те осъществиха нападенията против израелска територия на 7 октомври и убиха повече от 1400 души, най-вече цивилни жители.

Говорейки пред депутати в турския парламент, Ердоган прикани за неотложно преустановяване на огъня сред израелските и палестинските сили и съобщи, че мюсюлманските страни би трябвало да работят дружно, с цел да обезпечат дълготраен мир в района.

" Хамас не е терористична организация, а освободителна група. " Муджахидини ", които водят борба за отбрана на своите земи и народ ", сподели той, употребявайки арабската дума, обозначаваща тези, които се борят за своята религия.

В пламенната си тирада президентът заяви, че анулира проектите си да посети Израел. Той съобщи, че е стиснал ръката на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, само че същият е злоупотребил с положителните планове на Анкара. Миналия месец двамата водачи се срещнаха на срещата на върха на Организация на обединените нации в Ню Йорк - нещо, което тогава се разглеждаше като още един значим знак за възстановяване на връзките сред двете страни.

Ердоган подлага на критика и западните сили, които поддържат правото на Израел да се пази против " Хамас ". Според него " западните сълзи, пролети за Израел, са демонстрация на машинация ".

Повечето от съдружниците на Турция в НАТО считат " Хамас " за терористична формация, а думите на Ердоган бяха подложени на критика от италианския вицепремиер Матео Салвини, който съобщи, че те са " тежки и отвратителни и не оказват помощ за деескалация ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР