Коментар на руски наблюдател в Радио Спутник по повод сделката

...
Коментар на руски наблюдател в Радио Спутник по повод сделката
Коментари Харесай

В руската пропаганда за България лявата ръка не знае какво прави дясната

Коментар на съветски " наблюдаващ " в Радио " Спутник " във връзка договорката сред България и Съединени американски щати за нови бойни самолети F-16 притегли вниманието на обществените мрежи през днешния ден най-много поради присмехулния си звук към дейностите на българското държавно управление. Текстът на Михаил Шейнкман даже не е изключително известен - на уеб страницата на финансираната от съветския бюджет медийна група той се е появил предходната сряда и е четен до момента по-малко от 1300 пъти. Видеото, на което създателят чете саркастичния си текст е гледано за близо седмица единствено 145 пъти.

Но появяването му е следващата демонстрация на това, че в пропагандата на Кремъл постоянно лявата ръка не знае какво прави дясната. Както и повдига въпроса с кого беседва в България и за какво се възхвалява ветото на президента Румен Радев.

В коментара си Шейнкман написа във връзка оръжейната договорка, че " несъмнено ужасно те вбесява, когато страната си година след година е наричана най-бедната в Европейски Съюз ", само че няма и дума за това, че съветски държавни компании също от години доста упорито желаят да построят в тази България енергийни планове за милиарди долари на данъкоплатците. Същият министър председател и държавно управление, на които се подиграва създателят за покупката за 2.2 милиарда лева, желаят да строят нуклеарна централа с водещ претендент " Росатом " за много повече милиарди.

Според Шейнкман обновяването на въоръжението на България било същото като опита на изостаналият с обиколка финален в съревнование тича към финала с високо вдигнати колене, събирайки аплодисменти от трибуните. " Тези по средата никой няма да ги запомни, а над финала ти дълго ще се смеят ", написа той.

Следват нормалните за тази медия квалификации, че " в НАТО няма какво да мислиш - там би трябвало да се има вяра и да се подчиняваш, в случай че Съединени американски щати кажат " Взимай F-16, ще би трябвало да ги купиш ". После Шейнкман написа, че до момента в който " Локхийд Мартин " доставят машините " по пътя цената им може още да се увеличи, само че това значи, че България ще получи шанса да затвърди позициите си в рейтинга на най-разточителните страни от северноатлантическия блок. "

Изниква и дежурната фраза " отхвърлиха се от " Южен поток ", въпреки че това беше неповторима опция да изоставен последното място в Европейски Съюз по богатство, а в този момент към този момент няма къде по-надолу да пропадат и по тази причина нищетата излетява (...) в този момент към този момент ще споделят, че България е и най-глупавата ".

" Спутник " е част от холдинга " Россия сегодня ", основан за разпространение гледната точка на Москва към събитията в страната и чужбина. Холдингът е основан в някогашния интернационален пресцентър на министерството на външните работи на Съюз на съветските социалистически републики. Важна специфичност за аудиторията на уеб страницата на телевизия RT - най-активната част от групата, е че по данни от април 2018 година на SimilarWeb той се чете най-вече от... интернет адреси в Русия (38%).

В този смисъл ехидният коментар на Шейнкман наподобява ориентиран най-вече към вътрешната публика за основаване и одобряване на избран облик за България.

Радио " Спутник " разгласява два дни преди неговия текст и диалог с българския " специалист в региона на интернационалните връзки " Станислав Бачев. " Когато имаш над 20 работещи МиГ-29 и още толкоз Су-25, то осемте F-16, които още не са създадени, наподобяват на подарък в позлатена опаковка - това е кулминационната точка на опитите да се вкара обществото в подвеждане ", споделя Бачев. " Става ясно, че задачата на покупката е не обезпечаването на националната сигурност, а осъществяването на политическа договореност, с цел да се спонсорира военно-промишления комплекс на друга страна. "

Завършилият история в Шуменския университет и докторант във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър " Бачев е представян като " интернационален и геоенергиен анализатор ", създател е на монографията " Геоенергетиката в връзките Европейски Съюз - Русия при започване на 21-и век ". Със същата тематика взе участие и в извършената предишния месец юбилейна българо-руска конференция във връзка 140-а годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Русия.

Една от главите в дисертацията му от пролетта на 2018 година за " лекар по политология " се споделя " Предизвикателствата пред Европейски Съюз и Русия: цветните революции и грузинската война ". В критика от доцент Дарина Григорова се споделя, че работата му е " фокусирана на цветните преврати и характерните им особености в Грузия и Украйна. (...) Фиксират се разнообразните способи на американско геополитическо и икономическо въздействие в постсъветското пространство и в цветните преврати – " оранжевият " (първият майдан в Украйна) и грузинският. Анализира се " балканският кулоар " като част от цветната скица в усвояването на постсъветските републики. "

В понеделник в. " Труд " разгласява върху две страници изявление с Бачев, в което той декларира, че няма такова нещо като евроатлантически полезности, " има всемирен полезности ". Разговорът обгръща всевъзможни тематики - от прекратения контракт за ракетите със междинен и дребен обхват през разногласията за сондажите в икономическата зона на Кипър до интереса на Доналд Тръмп към Гренландия и обявата на " Ню Йорк таймс " за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Лайтмотивът в изявлението е, че всичко е част от огромната игра САЩ-Русия и че " Русия сподели, че без нея не може да има договаряне по никой международен въпрос ".

Същият политолог споделя за Радио " Спутник " във връзка F-16, че " когато в България се отхвърлят от възстановяване на обществената сфера и в това време взимат вътрешен дълг за няколко самолета (...) това показва неявяване на рефлекс, допускащ отстояване ползите на страната ". Силата на страната, продължава Бачев, се мери преди всичко в способността на политическата класа да се устоя под напън.

Младият геоенергиен анализатор споделя в този диалог също добре известната съветска теза, че България е изгубила суверенитета си, не е свободна да избира и е станала част от Европейски Съюз, в който разполагането на над 50 000 американски военни работи като " дружба с опрян в слепоочието револвер ". В умозаключение той разказва обстановката с откъс на воин на Ал Пачино - " Най-лошото от всичко е ампутираната душа ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР