Коментар на по повод на 11 май, денят на светите

...
Коментар на по повод на 11 май, денят на светите
Коментари Харесай

Любо Дилов-син: Днес е истинският национален празник на България!

Коментар на във връзка на 11 май, денят на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Любо Дилов-син e роден на 19 ноември 1964 година в София.  Син е на световноизвестния ни публицист – фантазьор Любен Дилов – старши. Младши е завръшил Журналистическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ”. Работил е във вестниците „ Поглед ”, „ АБВ ”, „ 1000 дни ” и други. Бил е основен редактор на ежедневците „ Експрес ”, „ Новинар ” и „ Ку-ку ” – първият язвителен ежедневник в България. Също и на списанията „ L`Europeo ” и „ Playboy ”- България. Заедно със Слави Трифонов основават „ Славата на Слави ” - първото  частно всекидневно радио токшоу,   с национално покритие (излъчвано по едно и също време от повече от 10 радиостанции). Сред основателите е на телевизионните излъчвания „ Ку-ку ”,  „ Пипе ”,„ Каналето ”, „ Хъшове ”, „ Шоуто на Слави ”, както и на авторкото му телевизионно толк-шоу „ Удавете водещия ” и „ Пуснете водата ”. Любо е почетен ръководител на Политическа партия " Движение Гергьовден " и сега е народен представител от групата на ГЕРБ-СДС.

Днес е същинският народен празник на България! Голямата победа на българите след Освобождението не е по бойните полета, с които доста се гордеем.

През 1882 година - единствено четири години след Освобождението - България е имала 2264 учебни заведения при  население от 2,8 млн. души!

През 1891 година, когато  се разгласяват първите частични директни данни за образованието по света, се оказва, че по равнище на просветеност на младежите, постъпващи в казармата, България заема 13 място в света.



А по броя на учениците, които по това време е обучавал един преподавател е четвърта - след Съединени американски щати, Франция и Япония. Това значи, че имаме задоволително учители, които да се занимават целеустремено с близо половин милиона възпитаници и студенти!

През 1912 година  българската  държава е първа на Балканите и измежду водещите в Европа със своите 4950 учебни заведения и 10 013 учители! 

Този спокоен  низ от ежедневни подвизи, дружно с решението денят на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий да се празнува публично, взето в Пловдив преди 172 години, са събитията, които ни вършат нация повече от всичко друго!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР