Коментар на Никола Янков и Мартин Владимиров за пакета от

...
Коментар на Никола Янков и Мартин Владимиров за пакета от
Коментари Харесай

Никола Янков и Мартин Владимиров за пакета от антикризисни мерки

Коментар на Никола Янков и Мартин Владимиров за пакета от антикризисни ограничения пред NOVA.

Премиерът Кирил Петков дефинира пакета като " невиждан ", а цената му е за към 2 милиарда лв.. Мерките, към които се сплотиха ръководещите, са 11.

Бившият зам.-министър на стопанската система Никола Янков се надява ограниченията да бъдат прецизирани и фокусирани върху хората, които имат потребност от подкрепяне. Той е против разпределяне на държавни пари " на калпак " или субсидиране на цени.

" Да се субсидират цени не е най-далновидният метод, тъй като по този начин се субсидират хората с най-голямо ползване - най-богатите, които нямат потребност от това. Ако субсидирате цените на парното, тока и горивата - вие субсидирате хората с най-голямо ползване ", сподели още той.

По думите на Янков по силата на оповестените от властта ограничения едно заможно софийско семейство със сериозна консумация на парно, да вземем за пример, ще получи няколкостотин лв. на месец дотация от страната.

" А едно оскъдно семейство от Северозападна България с няколкостотин лв. на месец ще получи 0 или няколко десетки лв. дотация. Това не е обществена политика и няма да помогне на хората, които имат потребност от тази помощ ", е неговото мнение.

Енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров изясни, че в целия Европейски съюз се подхващат ограничения, изключително в енергийния бранш. Принципът във всички страни е посредством обществени прехвърляния. В България обаче не било по този начин.

" Най-уязвимите семейства получават всеки месец по пощата нормално чек. Във Франция е 100 евро на месец. В другите страни варира. Тези страни стъпват върху една прецизна формулировка на енергийната беднотия ", разясни той.

Според Владимиров България от години отхвърля да дефинира енергийната беднотия. В момента, сподели специалистът, обществените помощи за енергийно небогати обгръщат под 1% от действително уязвимите групи в този бранш.

" Това е целеустремено решение на всяко решение, с цел да избегне обществен спор. Трябва някое държавно управление да има куража да изясни, че е по-важно да се усъвършенства виталният стандарт на най-бедните и да има задоволително запас за това ", уточни той.

Владимиров беше безапелационен, че в цяла Европа не се вкарват ограниченията, подхванати в България. В Европейски Съюз специалистът изясни, че те са по-суфистицирани и целят действително да се избегне деформиране на пазара. У нас страната пък се намесвала на пазара.

Гостите се сплотиха към тезата, че би трябвало да се мисли за дълготрайно стабилизиране на енергийния бранш в България, само че не със дотация в енергоносителите. Според Янков би трябвало да се субсидира построяването на нови мощности за произвеждане на сила.

" Например, унищожаване на мораториума за рандеман на шистов газ в България. Това е един голям локален запас, който ще стабилизира пазара и дълготрайно ще намали цената на газа в България. Това обаче не се разяснява ", акцентира някогашният зам.-министър на стопанската система.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР