Коментар на експерта , строителен инженер, предприемач и общински съветник.

...
Коментар на експерта , строителен инженер, предприемач и общински съветник.
Коментари Харесай

Инж.Владимир Павлов: Това, което се случи в Турция, е върхът на безхаберието и корупцията

Коментар на специалиста, строителен инженер, бизнесмен и общински консултант.



Пиша в качеството на строителен инженер с към този момент близо 25 години опит и стаж, като започнете от общ служащ по обекти като студент, през архитект, строителен контрол, та до притежател на строителен холдинг с над 1200 чиновници.

Какво ли не са виждали очите ми през тези години, с какво ли не съм се сблъсквал.
От пишман " майстори " с 4-ти клас, които без да пита трансформират комплицирани градивни планове на инженери / дали икономисват армировка, дали не я инсталират както би трябвало, дали не извършват напътствията, дали трансформират носещи детайли и т.н./, 
дали крадат строителни материали и преднамерено влагат такива със занижени якостни индикатори, 
дали употребяват морски или различен високоминерализиран пясък за забъркването на бетона или вложеният цимент не дава отговор за количество на марката на бетона или е от всеобщо потребления хексавалентен в Турция,/ който нашите строители всеобщо внасят и строят с него в БГ/.
Дали керамичните произведения /тухли, керемиди и др./ дават отговор на якостните, хигроскопични, мразоустойчиви и др.изисквания за употребата на постройките.
Дали са спазени нормативите за планиране, които най-малко откогато аз бях студент преди 30 години си бяха за постройките да устоят на 9 по Рихтер.

Бил съм стотици пъти в Турция и по работа и за развлечение и почивка. Винаги ми е било забавно да следя по какъв начин строят, какво и по какъв начин вършат и не съм пропущал да запитвам и да се интересувам...Предлагали са ми стотици пъти да закупувам строителните материали от там, с " всевъзможни " документи, само че при проучване в наши лаборатории се оказва, че не ОТГОВАРЯТ на никакви строителни правила и условия.

Но мои сътрудници се изкушиха и всеобщо след 2004 бяха строени здания с сходни подправени и некачествени материали, с цел да печелят още и още...

За мен това, което се случи в Турция, е върхът на безхаберието и корупцията в една цяла строителна промишленост, като към този момент се вижда от целият свят, че цената я заплатиха с живота си десетки хиляди почтени.
Да не дава Господ, да тръсне по нашите земи, че тогава ще вием на умряло, като знам, че няма блок или постройка, в които да няма някой самообразован " конструктор " избил няколко стени, при новото строителство, пък алчните строителни компании да не са се изкушили да купят евтини материали от Турция, Македония или Китай...
Не съм сигурен дали ще останат да стърчат единствено старите здания, при които имаше още някакъв надзор и съвест, или пробити от вътрешната страна от термити-майстори и всичко останало ще се срути, като тук - там може да има и изключения!
Молете се всеки ден да ни подмине едно такова тестване, че ей тогава не се знае дали ще има оживели!

Заглавието е на редактора
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР