Комбуча, или чаена гъба, е ферментирал чай, който съдържа големи

...
Комбуча, или чаена гъба, е ферментирал чай, който съдържа големи
Коментари Харесай

Комбуча – ползи за цялостна грижа

Комбуча, или чаена гъба, е ферментирал чай, който съдържа огромни количества синбиотични бактериални варианти и дрожди.

Има характерен сладко-кисел усет и е леко пенливо. Комбуча подкрепя храносмилането, укрепва имунитета и усъвършенства настроението. Не всеки обаче може да го пие, а прекомерно високите дози даже могат да навредят.

Вижте рецептата за комбуча и научете по какъв начин безвредно да я употребявате освен за пиянство, само че и като козметика за грижа за лицето.

Какво е комбуча?

Kombucha, другояче японска гъба или чаена гъба, е ферментирал чай с добавка на гъбата Scoby (съкратено от Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), която е група от синбиотични култури от бактерии и дрожди.

Тези култури включват типове бактерии от рода Acetobacter и Gluconobacter и дрожди от родовете Saccharomycodes, Saccharomyces, Zygosaccharomyces, Schizosaccharomyces, Candida, Dekkera, Pichia, Torulospora, Koleckera, Mycoderma и Mycotorula, които разграждат захарта и синтезират етанол.

Комбуча евентуално произлиза от Китай или Япония. Има формата нажелатинова маса, която плува по повърхността на напитката. Именно тази кожа инициира ферментацията на чая и основава напитка, наречена комбуча. 

Самата напитка е леко газирана и има сладко-кисел усет, който може да не се хареса на всеки и множеството хора, които се допират до нея за първи път би трябвало да свикнат.

Комбуча за храносмилане, имунитет и бръчки

Комбуча се цени най-много поради наличието на пробиотични бактерии, които усъвършенстват храносмилателните процеси и укрепват имунната система. Глюконова киселина, която има мощно детоксикиращо действие заради способността си да свързва токсините.

Съставът му включва:

  • оцетна, млечна, глюкуронова и глюконова киселини,
  • витамини от група В (В1, В2, В6, В12),
  • витамин С,
  • огромни количества цинк, както и други минерали като магнезий, калций, желязо и мед.

В резултат на ферментацията напитката от комбуча съдържа и дребни количества алкохол (етанол), както и въглероден диоксид (комбуча е едва газирана), полифеноли, аминокиселини, протеини и мазнини. Комбуча съдържа също кофеин и захари като захароза, глюкоза, фруктоза. Благодарение на наличието на полифеноли, аминокиселини и витамин С, има антиоксидантен резултат, а оттова и противораков резултат.

Има малко научни проучвания за свойствата на комбуча и нейното влияние върху здравето. Едно от тях, извършено във Факултета по хранителни науки и биотехнологии на Университета за естествени науки в Люблин, потвърждава, че комбуча има изключително удобен резултат върху храносмилателния тракт и имунната система:

  • подкрепя метаболизма и усъвършенства храносмилането,
  • възвръща удобната чревна микрофлора,
  • предотвратява запек и лекува към този момент действителен,
  • подтиква имунната система,
  • детоксикира (премахва производните на пикочната киселина),
  • почиства кръвта от холестеролни отлагания,
  • поддържа функционалността на черния дроб,
  • бори се с главоболие, световъртеж и бодърствуване,
  • отстранява умората и напрежението,
  • ревитализира и прибавя сила,
  • контролира апетита,
  • предотвратява развиването на някои типове рак и лекува ранните им стадии.

Комбуча също има позитивен резултат върху външния тип на кожата, лекува кожни лезии и изглажда бръчките, както и усъвършенства положението на косата и ноктите. Използва се като съставна част в козметиката, изключително в кремове за лице, тоници, балсами и маски за коса.

Комбуча се предлага при болести като:

  • ревматизъм,
  • артрит,
  • подагра,
  • артериосклероза,
  • затлъстяване,
  • камъни в бъбреците и черния дроб.

Опитайте тази рецепта за напитка от комбуча за пиянство и грижа за кожата

Комбуча напитките сега се оферират на пазара в разнообразни усети с доста добавки, само че те минават през развой на пастьоризация. Този развой отчасти унищожава потребните микроорганизми, които се образуват в процеса на първична ферментация. Такива питиета също съдържат огромно количество захар, тъй че е по-добре да извършите напитка от комбуча сами.

Чай комбуча

За приготвянето на комбуча са нужни единствено 3 съставки:

  • чай,
  • захар,
  • гъба.

Най-добре е да употребявате елементарна бяла захар, макар че някои хора, търсейки по-здравословна опция, се пробват да я заменят да вземем за пример с кленов сироп или мед. По предпочитание можете да употребявате кафява или кокосова захар вместо бяла. От бялата захар обаче няма какво да се опасяваме, тъй като тя е най-хубавата среда за бактериите, които по този начин или другояче ще я изядат, тъй че в чая ще има малко количество от нея.

Втората най-важна съставна част е чаят, нормално черен, само че можете да употребявате и бял, зелен, ройбос или жасмин.

Гъбата, въпреки това, е най-добре да се купува за първи път, да вземем за пример в онлайн магазин, дружно с предястие, т.е. малко количество подготвена напитка. Гъбата, отглеждана в първата напитка, ще бъде употребена за следващи производства на напитката, тя би трябвало единствено да бъде вярно „ захранена “, с цел да се направи напитка комбуча. Гъбите могат да се създават и посредством прибавяне на 2 супени лъжици винен оцет към подсладен, охладен чай. Този метод обаче лишава повече време.

За да подготвите главната версия на напитката:

  1. Запарете 1 пакетче или 2-3 чаени лъжички чай в 1 литър вода;
  2. Охладете инфузията и прибавете 1/3 чаша захар;
  3. Едва в този момент прибавете гъбата дружно с към 200 ml от напитката от предходното произвеждане. Не забравяйте, че не можете да добавите гъба към гореща напитка, тъй като пробиотичните бактерии в нея са умрели;
  4. Трябва да се употребяват стъклени, порцеланови или керамични буркани или бутилки, заради формираните в напитката органични киселини, които могат да реагират с пластмаса или метал;
  5. Покрийте съда с забрадка от натурален, изтънчен материал (напр. памук) и го поставете на мрачно място. Съхранявайте на стайна температура към 8 дни;
  6. След това прецедете напитката и използвайте останалата гъба, с цел да извършите друга;
  7. Готовата течност би трябвало да се съхранява в ледник. Ако оставим гъбата повече от 8 дни, вместо напитката ще се сътвори хранителен оцет.

Комбуча в козметиката за лице и коса

Така приготвената напитка Комбуча може да се употребява и като козметично средство за грижа за кожата и косата.

Kombucha е съвременна в последно време съставна част в доста аптечни артикули, като:

  • крем – изглажда, озарява и овлажнява кожата, с помощта на наличието на млечна киселина и витамини С и А;
  • тоник за лице или демакиаж – възвръща вярното pH на кожата;
  • пилинг – ябълчната киселина, съдържаща се в комбуча, почиства кожата, като разтваря мъртвия епидермис;
  • препарат срещу акне – има противовъзпалителни и антибактериални свойства, отстранява токсините и се бори със свободните радикали;
  • еликсир за коса  – витамини от група В и витамин С подтикват луковиците за напредък и регенериране на косата.

Противопоказания за пиянство на комбуча

Поради наличието на алкохол (до 2%), комбуча  не би трябвало да се употребява от деца, бременни дами и кърмачки . Напитката комбуча също не се предлага за диабетици заради наличието на захар, която се метаболизира най-вече от бактерии, само че също по този начин частично остава в първичния си тип в напитката.

Трябва да свикнете с усета и резултатите на комбуча, като първо пиете дребни количества, за предпочитане 1 супена лъжица дневно, и последователно увеличавате дозата, но  не повече от 118 ml дневно .

Първоначално може да аргументи странични резултати като стомашно-чревни разстройства, защото има свойства, които усъвършенстват чревната перисталтика и метаболизма, и леко слабително. Напитката Комбуча също не би трябвало да се пие по време на диария, тъй като може да утежни протичането им. След потреблението му може да се появи и главоболие, което е обвързвано с прочистването на организма от отрови.

Поради вероятното наличие на оксалова киселина, kombucha би трябвало да се заобикаля и от хора, борещи се с бъбречно заболяване. Твърде доста от тази напитка също може да докара здрави хора до лактатна ацидоза и проблеми с черния дроб и бъбреците.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР