Комбинираният вариант (зелен+виолетов) ще спести над 260 млн. лева. Още

...
Комбинираният вариант (зелен+виолетов) ще спести над 260 млн. лева. Още
Коментари Харесай

Магистралата Русе - Велико Търново е с одобрено трасе, за "Хемус" ще се правят нови проекти

Комбинираният вид (зелен+виолетов) ще спести над 260 млн. лв..

Още по тематиката
Започва подготовката за построяването на " Струма " през Кресненското дефиле

Агенция " Пътна инфраструктура " би трябвало да изготви обстоен организационен проект за трасето сред Крупник и Кресна
4 яну 2018
250 млн. лева за тунел " Железница " привлякоха 28 предложения

За най-скъпата част - тунелното оборудване, претендентите са 13, главно локални строителни компании
28 ное 2017
Три разновидността за автомагистралата Русе - Велико Търново

Дължината е към 133 км, а приблизителната цена - 600 млн. евро. Започват обществени съвещания за трасето
27 ное 2017
Държавата ще похарчи 2.5 милиарда лева повече следващата година

Европейска комисия предизвести, че растежът на продуктивността на труда в България е по-бавен от този на възнагражденията
13 окт 2017 Готови са новите идейни планове за построяването на първите 34 километра от автомагистрала " Хемус " след пътен възел " Боаза " (км 87+800). Това са двете прави от " Боаза " до Дерманци и от там до пътен възел " Каленик ", за които преди време даже бяха определени реализатори, само че по разпореждане на премиера Бойко Борисов процедурите бяха прекъснати при започване на 2016 година Тогава от Агенция " Пътна инфраструктура " оповестиха, че готовият план за трасето е прекомерно безценен, заради което бе предоставено да се направи нов абстрактен план. Сега ведомството е разгласило публикация за капиталово предложение за създаването и на техническо задание.

Междувременно Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите предложи да се издаде решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за одобрение на капиталовото предложение за автомагистрала Русе – Велико Търново. Все още обаче няма обезпечено финансиране.

" Хемус " с ограничаване от 120 км в час

За построяването на сектора от автомагистрала " Хемус " сред пътните възли " Боаза " и " Каленик " има подготвен абстрактен план още от 2015 година. Той бе създаден от закритата към този момент Национална компания " Стратегически инфраструктурни планове " и предвиждаше път с габарит 29 метра и планова скорост от 140 км/час. Това трасе е утвърдено от екоминистерстовото и в края на 2015 година даже бяха определени строителите - обединяване " Автомагистрала Хемус Лот 1 " с водещ сътрудник " Джи Пи Груп " ООД за първата права до Дерманци и обединяване " ПСТ Хемус 2 " с водещ сътрудник " ПСТ Груп " ЕАД за втората - до " Каленик ".

След прекратяването на процедурата АПИ реши, че реализирането на този вид (т. нар. Червен вариант) изисква прекомерно доста средства поради планинския терен. По тази причина бе решено габаритът на сектора да бъде понижен до 27 метра, а плановата скорост - до 120 км/час. Също по този начин е усъвършенствано и самото трасе, като са създадени два разновидността (зелен и виолетов), които обаче попадат в утвърждения от Министерство на околната среда и водите кулоар с широчина 400 метра, тъй че да не се постанова нова екооценка. В резултат на това е понижена височината на огромните уреди и е отпаднала нуждата от тунел.

От пътната организация показват, че използването на комбинацията от зеления и виолетовия вид за трасе на автомагистрала " Хемус " ще спести 262 млн. лв.. Точната стойност за въпросните 34 километра обаче ще стане ясна, когато се изготвят съответните механически планове. Но въпреки и доста по-малко, нужните средства към момента не са обезпечени.

Русе - Велико Търново - с пари от тол-системата

Магистралата, чиято приблизителна дължина е 133 км, е разграничена на три подучастъка. Това са Русе – Бяла (40км), обход на самия град Бяла (почти 36км), както и Бяла – Велико Търново (малко над 58км). Индикативната стойност на целия план се движи към 600 млн. евро, които обаче към момента не са обезпечени. Надеждите на ръководещите са, че нужното финансиране ще бъде набавено или посредством оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ", или посредством събраните в бъдеще такси от тол-системата.

Одобреният в този момент от Висшия експертен екологичен съвет смесен вид планува пътят да е с габарит от 27 метра. При него, като стартира на 3 километра източно от Дунав мост, шосето пресича пътя Русе - Силистра и продължава в посока юг-югозапад. Автомагистралата продължава в югозападна посока, след което пресича пътя Русе - Варна и се насочва в южна посока. След това минава над р. Янтра с огромно мостово оборудване югоизточно от с. Белцов. По-нататък е планувано при 102-ия километър тази автомагистрала да пресече " Хемус " - наоколо до с. Паскалевец, при което продължава право на юг.

Тъй като релефът на терена след река Янтра е планински, с дълбоки дерета и високи върхове, се постанова построяването на огромни уреди - 4 тунела по лявото платно и 2 по дясното, както и 22 моста и виадукти, с обща дължина 14 853 метра. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се реализира посредством 18 пътни възела. Също по този начин ще има 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. В този вид са проектирани 8 площадки за временен отдих.

С решението по Оценка на въздействието върху околната среда са препоръчани условия и ограничения за попречване, понижаване или допустимо най-пълно премахване на хипотетични неподходящи въздействия върху околната среда за другите стадии на реализация на капиталовото предложение. Проведени са и срещи за публично разискване в общините Русе, Иваново, Две могили, Борово, Ценово, Бяла, Полски Тръмбеш, Павликени, Велико Търново, Горна Оряховица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР