Комбинация от сатира, туристически гид, политически коментар и продуктово позициониране

...
Комбинация от сатира, туристически гид, политически коментар и продуктово позициониране
Коментари Харесай

Ракия, фалшиви таксита и „тутманици”: Съвети за еврочиновниците у нас

Комбинация от ирония, туристически гид, политически коментар и продуктово позициониране предлага онлайн изданието „ Политико” в своя справочник за оцеляване на еврочиновници, изпратени да работят в България поради европредседателството. Авторът Кристиан Оливър е безапелационен, че, въпреки и в „ Дивия Изток на Европа”, така наречените еврократи могат да си прекарат добре – дори и да не свършат изключително доста работа.

Той обръща внимание на обстоятелството, че у нас кимаме наобратно на останалия свят и предизвестява брюкселските служители, че одобрителното в действителност въртене на главите на „ дебеловратите български апаратчици” след представянето на следващата презентация може в началото да провокира прочут културен потрес.

Напълно в стила на всички останали текстове, отдадени на пътуването у нас, Оливър обръща внимание, че още на летището дебнат подправени таксита с надути цени. Той отбелязва, че таксиджиите може да наподобяват на охранители от нощни клубове, само че множеството в действителност са „ срамежливи хипохондрици, които звънят на майките си най-малко два пъти дневно”, а някои от тях могат да предложат и експертиза в области като банкрута на КТБ или хидроизолацията.

Авторът, който явно има добър взор върху нашата страна, хвали българската кухня (и ракия) и предлага заведения и ястия, а също по този начин дава хрумвания за културната стратегия на еврочиновниците.

А нещо по работа?

„ Българите са умни. Обичат шаха и олимпиадите по математика, работят в Силициевата котловина. Проблемът ви е, че остарялата армия в политиката и по министерствата може да бъде ненужно официална, снизходителна, склонна да пречи и не напълно малко корумпирана. С доста от тези хора може да се реализира малко – някои работят за мафията, за Кремъл или и за двете”, написа прям Кристиан Оливър.

Той предлага на еврократите по време на срещите си да се отдадат на наблюдаване в стила на орнитологията за да разпознават другите типове „ апаратчици”. Те биват Dârven filosof („ извънредно отегчителен, който не стопира и не стопира да боботи от позицията на превъзходство; разпространен”), Tutmanik („ най-просто казано, глупак; надалеч не е заплашен вид”), Bai Ganyo („ нахален опортюнист, който ще търси нещо за себе си във всяка ситуация; трагично постоянно срещан”), Mutra („ дебеловрат мафиот, неприятният му усет е по-добър единствено от женския подвид – мутресата”), Nekadârnik ( “негоден за нищо; има го съвсем на всички места – гълъбът на бюрократичния свят”).

Според създателя срещата на европейския бюрократ с родната администрация ще е „ разрушителна за душата” и след претърпяното ще му е нужна още културна стратегия за превъзмогване на вредите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР