Комарите разпознават цветовете и са силно привлечени от червено и

...
Комарите разпознават цветовете и са силно привлечени от червено и
Коментари Харесай

Червено и оранжево привличат комарите

Комарите разпознават цветовете и са мощно привлечени от алено и оранжево, демонстрира американско изследване, представено от организация UPI.

Тези инсекти виждат човешката кожа в червено-оранжево.

Според експертите цветовете на облеклата, които хората носят, могат да понижат вероятността от захапване, само че това не се отнася за откритите места на кожата.

Изследователите от Вашингтонския университет в Сиатъл са на мнение, че за комарите тя излъчва мощен червено-оранжев сигнал, който е доста прелъстителен.

" Преди време бях споделил, че има три съществени сигнала, които притеглят комарите: човешки мирис, пот и температура на кожата ", напомня Джефри Рифел, професор по биология във Вашингтонския университет в Сиатъл и един от създателите на проучването.

" С това изследване открихме и четвърти: аленият цвят, който може да се откри освен върху облеклата, само че и върху кожата на всеки човек ", споделя Рифел.

Изследователите откриват, че когато представител на постоянно срещания тип комари Aedes aegypti открие въглероден двуокис от човешки мирис, той стартира да търси и характерни цветове - в това число алено, оранжево, черно и синьо-зелено, с цел да се нахрани с кръв. Според учените тези инсекти подценяват цветове като зелено, лилаво, синьо и бяло.

" Изглежда, че комарите употребяват миризми, с цел да им оказват помощ да разграничат това, което е наоколо ", изяснява още Рифел. " Когато открият съществуването на характерни съединения, като въглероден двуокис от нашия мирис, това подтиква очите им да търсят избрани цветове ", изяснява още откривателят.

Той оприличава това на процеса, при който човек усеща аромата на нещо хубаво и е притеглен от нея. " Представете си, че сте на тротоара и усетите мирис на къс и канела. Това евентуално е знак, че наоколо има пекарна и може да започнете да се оглеждате ", прави съпоставяне Рифел.

Информацията за цветовете, които притеглят или пък отблъскват комарите, може да е потребна за произвеждането на по-добри репеленти, клопки и други способи за отбрана от тях.

Проучването е оповестено в изданието Nature Communications.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР