Командването на ВВС полага всички усилия българската авиация да изпълнява

...
Командването на ВВС полага всички усилия българската авиация да изпълнява
Коментари Харесай

Полските двигатели за МиГ-29 не са панацея, натъртва шефът на ВВС

Командването на Военновъздушни сили поставя всички старания българската авиация да извършва отговорностите си - да подсигуряваме суверенитета и независимостта на страната и да пазиме териториалната ѝ целокупност. Това съобщи пред Българска национална телевизия шеф щаба на Военновъздушни сили полковник Димитър Георгиев.

Той увери, че без значение от компликациите и дългогодишното неглижиране и недофинансиране на бойната авиация, се поставят всички старания българското небе да остане чисто.

Независимо от комплицираната интернационална конюнктура ще създадем всичко допустимо това да се случи и да разчитаме на български летци да пазят небето ни, акцентира Георгиев.

Той изрази вяра, че няма да се стигне до такава степен българските бойни водачи да вземат участие във война.

" Но желая да ви уверя - тези бойни водачи 24 часа в денонощието са подготвени да изпълнят своите отговорности и да защитят въздушния суверенитет на страната. Българските бойни водачи пазят българското небе, пазят Родината ", безапелационен бе Георгиев.

Той посочи, че ние сме измежду първите страни в Европа и света, които за първи път употребяват авиацията за изпълнуение на бойни задания.

По отношение на изтребителите МиГ-29 шеф щаба на Военновъздушни сили сподели, че в действителност те са в края на експлоатационния си цикъл. Той изясни, че това е най-много заради приключването на ресурса на така наречен елементи с стеснен брой летателни часове. Най-критично е ситуацията с авиационните мотори, които са повода летателната валидност на МиГ-29 да бъде ограничена до края на 2023 година

Той уточни, че Министерството на защитата към този момент е водило на няколко пъти диалози с държавното управление на Полша и сега сме в напреднала фаза за придобиването на два авиационни двигателя и след това - за подписване на междуправителствено съглашение сред нашите две страни и още шест.

" С приемането на моторите от полската страна ще получим глътка въздух в обезпечаването на повече летателни часове на нашите изтребители. Но междуправителственото съглашение с Полша не би трябвало да бъде обсъждано като панацея. Ние нямаме потребност единствено от мотори. Имаме потребност от други елементи, които за жалост спорът в Украйна затвори вратите за приемане на други аварийни елементи за самолетите МиГ-29 и няма по какъв начин да бъдат решени. За сега нямаме индикации от други партньорски страни, които могат да ни дават такива елементи ", означи Георгиев.

Военновъздушни сили са създали задълбочени разбори и са предложили на военното министерство мултивекторен метод, който да допуска паралелни действия, които включват: алтернатива за удължение на ресурса на моторите на МиГ-29; при неспособност да се удължи ресурсът - да се попълни нишен габ, който би се отворил. При втората линия напъните са ориентирани към придобиване на т.нар  " заместващ изтребител ".

Според полковник Георгиев това, което най-добре ще пасне, е изтребител, който да бъде доставен за най-кратък интервал от време, водачите и техническият екип да бъдат подготвени за най-кратко време и да дава отговор на условията на съществуващата инфраструктура сега.

По негови думи са разпознати няколко варианти и Министерството на защитата е изпратило публично питане до няколко страни. Получени са отговори от Швеция, Франция, чакат се отговори от Съединени американски щати и Израел.

Проведени са първични договаряния с Франция за използвани " Мираж 2000 " и с Швеция за новопроизведени " Грипен ". Работи се в посока за 8-10 самолета.

Шефът на Военновъздушни сили изясни, че няма съответни предложения и ценови оферти, тъй като това са първични диалози.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР