Командването на ВВС полага всички усилия българската авиация да изпълнява

...
Командването на ВВС полага всички усилия българската авиация да изпълнява
Коментари Харесай

Полските двигатели за МиГ-29 не са панацея, натъртва шефът на ВВС

Командването на Военновъздушни сили поставя всички старания българската авиация да извършва отговорностите си - да подсигуряваме суверенитета и независимостта на страната и да пазиме териториалната ѝ целокупност. Това съобщи пред Българска национална телевизия шеф щаба на Военновъздушни сили полковник Димитър Георгиев.

Той увери, че без значение от компликациите и дългогодишното неглижиране и недофинансиране на бойната авиация, се поставят всички старания българското небе да остане чисто.

Независимо от комплицираната интернационална конюнктура ще създадем всичко допустимо това да се случи и да разчитаме на български летци да пазят небето ни, акцентира Георгиев.

Той изрази вяра, че няма да се стигне до такава степен българските бойни водачи да вземат участие във война.

" Но желая да ви уверя - тези бойни водачи 24 часа в денонощието са подготвени да изпълнят своите отговорности и да защитят въздушния суверенитет на страната. Б ългарските бойни водачи пазят българското небе, пазят Родината ", безапелационен бе Георгиев.
 Преговаряме за мотори за МиГ-29 с Полша и Словакия
Преговаряме за мотори за МиГ-29 с Полша и Словакия

Според новата стратегическа идея на НАТО България има предна защита

Той посочи, че ние сме измежду първите страни в Европа и света, които за първи път употребяват авиацията за изпълнуение на бойни задания.

По отношение на изтребителите МиГ-29 шеф щаба на Военновъздушни сили сподели, че в действителност те са в края на експлоатационния си цикъл. Той изясни, че това е най-много заради приключването на ресурса на така наречен елементи с стеснен брой летателни часове. Най-критично е ситуацията с авиационните мотори, които са повода летателната валидност на МиГ-29 да бъде

Той уточни, че Министерството на защитата към този момент е водило на няколко пъти диалози с държавното управление на Полша и сега сме в напреднала фаза за и след това - за подписване на междуправителствено съглашение сред нашите две страни и още шест.

" С приемането на моторите от полската страна ще получим глътка въздух в обезпечаването на повече летателни часове на нашите изтребители. Но междуправителственото съглашение с Полша не би трябвало да бъде обсъждано като панацея. Ние нямаме потребност единствено от мотори. Имаме потребност от други елементи, които за жалост спорът в Украйна затвори вратите за приемане на други аварийни елементи за самолетите МиГ-29 и няма по какъв начин да бъдат решени. За в този момент нямаме индикации от други партньорски страни, които могат да ни дават такива елементи ", означи Георгиев.
 Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си доникъде на 2023 година
Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си доникъде на 2023 година

Служебният боен министър търси изтребители на лизинг

Военновъздушни сили са създали задълбочени разбори и са предложили на военното министерство мултивекторен метод, който да допуска паралелни действия, които включват: алтернатива за удължение на ресурса на моторите на МиГ-29; при неспособност да се удължи ресурсът - да се попълни нишен габ, който би се отворил. При втората линия напъните са ориентирани към придобиване на т.нар " заместващ изтребител ".

Според полковник Георгиев това, което най-добре ще пасне, е изтребител, който да бъде доставен за най-кратък интервал от време, водачите и техническият екип да бъдат подготвени за най-кратко време и да дава отговор на условията на съществуващата инфраструктура сега.

По негови думи са разпознати няколко варианти и Министерството на защитата е изпратило публично питане до няколко страни. Получени са отговори от Швеция, Франция, чакат се отговори от Съединени американски щати и Израел.

Проведени са първични договаряния с Франция за използвани " Мираж 2000 " и с Швеция за новопроизведени " Грипен ". Работи се в посока за 8-10 самолета.

Шефът на Военновъздушни сили изясни, че няма съответни предложения и ценови оферти, тъй като това са първични диалози.
 Полша отново ще ремонтира българските изтребители МиГ-29
Полша отново ще ремонтира българските изтребители МиГ-29

По думите на служебният министър Димитър Стоянов въпросът за потреблението на самолетните е " сериозен "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР