Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха днес

...
Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха днес
Коментари Харесай

МиГ-овете по охрана на небето ни вече са базирани на летище Пловдив

Командването и персоналният състав на авиобаза Граф Игнатиево реализираха през днешния ден сполучливото пребазиране на летище Пловдив на авиационната, самолето-обслужващата и специфичната техника. Пребазирането се постанова във връзка със старта на огромната реорганизация в авиобаза Граф Игнатиево, оповестиха от Министерство на защитата.

 Започва модернизирането на авиобаза Граф Игнатиево за приемане на новите изтребители F-16 Виж още

Още довечера от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които извършват без спиране задачата по Air Policing - защита на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО.

От летище Пловдив ще се организира и цялостната летателна активност на бойните водачи, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, до момента в който не приключи строителството на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево. С новата инфраструктура авиобаза Граф Игнатиево ще дава отговор на условията за приемане на новите самолети F-16.



Поради близостта и особеностите в метода за кацане на летище Пловдив, от МО уведомяват жителите, че ще се съблюдават прецизно всички условия по отношение на сигурността на полетите.

 Снимка: Министерство на отбраната

Вчера от МО оповестиха, че стартират огромни строителни действия в авиобаза " Граф Игнатиево " за рационализация на летищната инфраструктура за приемане на новите изтребители F-16.

С цел обезпечаване на изискващите се условия за предпазване, поддръжка и употреба на изтребители F-16, през юли 2020 година бе направен " План за реорганизация и рационализация на летище Граф Игнатиево ". Документът е признат от Съвета по защита.

Първите осем самолета F-16 Block 70 следва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2025 година.

Днес Министерския съвет одобри и плана за капиталов разход за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, като сумата е по трите контракта е 1 296 412 185 $, заяви служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Той акцентира, че за българските Военновъздушни сили е извънредно значимо придобиването на нова техника. " В плана са включени и качества за нанасяне на удари въздух - повърхнина, въздух - въздух. Т.е. ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са самолетите да дойдат през 2027 година ", сподели министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР