Командос от отдел Специални операции при Специализирания отряд за борба

...
Командос от отдел Специални операции при Специализирания отряд за борба
Коментари Харесай

Командос осъди МВР за 30 хил. лева, счупил си крак на излизане от служебния стол

Командос от отдел " Специални интервенции " при Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ) е осъдил Министерство на вътрешните работи за 30 000 лева Това обезщетение му е присъдено поради случай, станал преди 5 години. Тогава до момента в който вървял вечерта от столовата към общежитието на СОБТ, той се подхлъзнал, стъпил изкривено и счупил глезенната става на десния си крайник. За това Министерство на вътрешните работи го обезщетило с 8700 лв., само че командосът е завел иск за неимуществени вреди в Софийския градския съд, написа правният уебсайт Лекс.бг.

Служителят на СОБТ е опериран два пъти в границите на година, като втория път са извадени винтовете, сложени при първата интервенция. Експертът по делото изяснява, че няма трайни последствия от счупването, само че при натоварване и промени във времето може да се оплаква от болки. Негов другар свидетелства, че го видял с патерици след случая и бил обезпокоен, че няма да може да обръща задоволително внимание на дребното си дете и да спортува. По-късно опитал да играе още веднъж футбол, само че се отказал поради болките. Друг очевидец споделя, че командосът изпълнявал разнообразни задания, само че физическото натоварване е главно за всички. За към три месеца пропуснал няколко подготвителни лагера, а като се върнал на работа, зародила специфична водолазна задача, в която не съумял да се включи и това го травмирало.

По делото съдът установи, че Законът за Министерство на вътрешните работи дискриминира чиновниците на министерството, които имат право на обезщетение, откакто са потърпевши на работното си място, тъй като планува " таван " на компенсацията. Такъв е изводът и на други съдии, които гледат каузи за компенсации, заведени от чиновници на Министерство на вътрешните работи. По тези каузи министерството пледира, че са неоснователни, тъй като ЗМВР планува еднократни обезщетения с закрепен размер - 10 заплати за тежка телесна щета при осъществяване на служебните си отговорности и 6 заплати при междинна телесна щета. Прочитът на министерството е, че откакто бъдат изплатени тези заплати, чиновниците му нямат право да претендират по-високи компенсации за вреди от трудови злополуки.

През последната година обаче към този момент няколко правосъдни състава отхвърлят това пояснение като дискриминационно и присъждат спомагателни компенсации на потърпевшите чиновници на Министерство на вътрешните работи, като казусът с командоса е следващият.

АРГУМЕНТИ

По него арбитър Петя Алексиева изяснява, че в Закона за държавния чиновник (ЗДСл) няма ограничавания в размера на отговорността на съответната администрация за вреди, породени на държавни чиновници. Затова и в случай че се одобри, че със ЗМВР е въведен подобен предел, то униформените ще са в по-неблагоприятно състояние от останалите държавни чиновници. Такова ограничаване няма и в Кодекса на труда.

Тя напомня и дело, по което са присъдени 190 000 лв. обезщетение на брачната половинка и двете деца на умрял пожарникар. И в този случай всички инстанции са били единомислещи, че ЗМВР неприемливо вкарва дискриминационни предели на компенсациите, в това число и при гибел на служителя, когато на околните се изплаща и обезщетение от до 20 заплати.

В последна сметка Софийският градски съд приема, че командосът би трябвало да бъде заплатен с 30 000 лева, само че от тази сума вади към този момент платените от Министерство на вътрешните работи 8700 лв.. Затова министерството е наказано да заплати още 21 300 лв.. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР