Командирът на кюрдските сили в Сирия Мазлум Абди в неделя

...
Командирът на кюрдските сили в Сирия Мазлум Абди в неделя
Коментари Харесай

Сирийските кюрди отричат вина за атентата край Анкара

Командирът на кюрдските сили в Сирия Мазлум Абди в неделя отхвърли връзка със смъртоносна офанзива покрай Анкара, поета от кюрдски екстремисти от ПКК, откакто турски удари против следена от кюрдите Сирия убиха десетки като възмездие, оповестява Агенция Франс Прес.

Турция извърши въздушни удари против цели, свързани с кюрдски екстремисти в Ирак и Сирия след самоубийствената офанзива в сряда  покрай турската столица.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви по-рано, че нападателите са проникнали от прилежаща Сирия .

" Проведохме вътрешно следствие и мога да потвърдя, че никой от нападателите не е влезнал в Турция от сирийска територия ", сподели Абди.

Организацията на Абди е подкрепяна от Съединени американски щати, като оглавява борбите против групировката " Ислямска страна " в последните ѝ замъци в Сирия преди териториалното ѝ проваляне през 2019 година
 ПКК пое отговорност за атентата в Анкара
ПКК пое отговорност за атентата в Анкара

При нападението починаха 4 души, а други 14 бяха ранени

Кюрдските отряди за национална отбрана са обсъждани от Анкара като клон на оповестената отвън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която пое отговорността за офанзивата против Анкара.

" Нямаме връзка с тази офанзива, осъществена в Анкара ", сподели Абди късно в събота от Хасаке, огромен град, ръководен от полуавтономната кюрдска администрация в североизточна Сирия. Нашите бойни са на територията на Сирия ", добави той.

Турските удари по следената от кюрдите Сирия от сряда са умъртвили 15 цивилни и двама бойци , по данни на Абди.

Сирийската обсерватория за правата на индивида, основан във Англия боен наблюдаващ, сподели, че Турция е нанесла повече от 100 удара, множеството от които благодарение на дронове, от сряда.

Гражданска инфраструктура, в това число пекарни, зърнени силози и електроцентрали, е била ударена дружно с военни уреди и контролно-пропускателни пунктове, употребявани от кюрдските сили.

" Изглежда, че задачата на Турция не е просто да отговори на събитията, които се случиха в Анкара, само че и да се насочи към институциите и източниците на прехранване за популацията ", сподели Абди. Основната цел е да се отслаби и отстрани (полу)автономната администрация, принуждавайки популацията да мигрира ", сподели той.
 Загинали и ранени след офанзива в централата на Турската аерокосмическа промишленост край Анкара Обновена
Загинали и ранени след офанзива в централата на Турската аерокосмическа промишленост край Анкара

Двама обвинени са обезвредени след нападението, за която Анката упреква ПКК

Припомняме, че в сряда бе осъществено въоръжено нахлуване в централата на Турската аерокосмическа промишленост (TUSAS) покрай Анкара.

Петима починаха, а 14 бяха ранени.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че двама обвинени са били " обезвредени " . Той незабавно допусна, че зад офанзивата стои неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която води десетилетен протест против държавното управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР