Командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)

...
Командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)
Коментари Харесай

Иран: Ще затворим Средиземно море заради войната в Газа

Командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) съобщи, че Средиземно море може да бъде затворено, в случай че Съединени американски щати и съдружниците им продължат да правят " закононарушения " в Газа, съобщи Ройтерс, като се базира иранската осведомителна организация Тасним.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1309
Той не разясни по какъв начин тъкмо ще бъде изпълнена въпросната закана.

Иран се застъпва за " Хамас " и упреква Съединени американски щати, че поддържат военните дейности на Израел в Газа, определяйки ги като незаконни, означи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Продължаващите от няколко седмици бомбардировки убиха хиляди поданици на палестинския анклав и принудиха по-голямата част от хората да изоставен домовете си.

" Трябва скоро да чакат затварянето на Средиземно море, Гибралтарския пролив и други водни пътища ", съобщи бригаден военачалник Мохамед Реза Накди, координиращ пълководец на КГИР.

През последния месец обвързваните с Техеран йеменски бунтовници хуси започнаха серия от офанзиви против търговски кораби в Червено море, заявявайки, че дейностите им са в отговор на израелската военна акция в Газа. Това принуди някои транспортни компании да трансформират маршрутите на плавателните си съдове.

Вчера Белият дом съобщи, че Иран е " надълбоко забъркан " в интервенциите на хусите в Червени море.

Иран няма директен достъп до Средиземно море и към този момент не е ясно по какъв начин от КГИР биха могли да се опитат да го затворят, макар че Накди загатна за " раждането на нови сили за опозиция и затварянето и на други морски пътища ".

" Вчера Персийският залив и Ормузкия пролив се трансфораха в призрачен сън за тях и през днешния ден те са в капан в Червено море ", съобщи Накди.

От задграничните сили, подкрепяни от Иран, само основаната в Ливан формация " Хизбула ", както и някои милиции в Сирия имат директен достъп до Средиземно море. Гибралтарският пролив обаче се намира чак на другия завършек на водния басейн. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР