Колумнистът на Ahval News Зюлфикар Доган анализира отношенията на турския

...
Колумнистът на Ahval News Зюлфикар Доган анализира отношенията на турския
Коментари Харесай

Сближава ли се Ердоган с Байдън, готвейки се да се отвърне от Путин!?

Колумнистът на Ahval News Зюлфикар Доган проучва връзките на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. От началото на украинската рецесия Анкара, като декларира, че Турция води политика на „ деен неутралитет “, в това време продължава стеснен разговор с всички страни. Без присъединяване в глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз и ембаргото против Русия, турската страна по едно и също време продължава да продава бойни БЛА (безпилотни летателни апарати) на Украйна. Ердоган се стреми да употребява обстановката на пазара като опция да се приближи до Съединените щати и да отстрани съществуващите проблеми.

Докато глобите на Съединени американски щати не престават поради закупените от Русия С-400, Турция, изключена от плана pd изтребителя F-35, не съумя да закупи 80 нови изтребителя F-16 от Вашингтон заради блокирането на Конгреса. На 4 април обаче стартира да действа „ стратегическият механизъм”, основан сред Турция и Съединени американски щати. Това се случи, откакто Анкара възвърна своето значение за НАТО и Вашингтон по отношение на началото на рецесията в Украйна. В писмо, изпратено до Конгреса, Държавният департамент на Съединени американски щати изрази позитивното си мнение за поддръжка за членката на НАТО, Турция, за увеличение на военната мощност на НАТО и съобщи, че поддържа продажбата на F-16 и посрещането на други военни претенции на Анкара.

Реджеп Ердоган и Джо Байдън, tccb.gov.tr

Украйна упрекна турски предприемачи в мошенничество

Според Тойгун Атила, основен редактор на OdaTV, Украйна е образувала наказателно дело против турски жители, които се показват за турски бизнесмени и са се съгласили да продадат военни артикули на стойност пет милиона $. Те са получили парите, само че не са доставили уговореното.

Според наблюдаващия турските производители е трябвало да доставят на Украйна каски и бронежилетки за тази сума. Директорът за връзки с обществеността на Министерството на вътрешните работи на Украйна Владимир Краковецки се обърна към Финансовия отдел на Анкара и прокуратурата на Анкара с тъжба за измамници.

Ходът на събитията, който настройва ХАМАС и Турция една против друга

В диалог с ливанското издание на Al-Mayadeen представителят на Хамас Хазим Касим разкритикува турската дипломатическа задача в Израел, която осъди терористичната офанзива в Тел Авив по-рано този месец, оповестява Шабер. Израелските медии обърнаха внимание на обстоятелството, че за първи път Хамас намерено подлага на критика Турция.

„ Преди това изявление Хамас се въздържа от изказвания по отношение на напъните на Турция и Израел за възстановяване на връзките. Хамас не подлага на критика визитата на израелския президент Исак Херцог в Анкара. Хамас нямаше причина да се кара с турците “, написа израелският вестник Israel Hayom.

След визитата на Херцог в Турция и след срещата му с Ердоган обаче се появиха клюки, че израелската страна е дала на Анкара лист с членове на Хамас. След това упоменатите палестинци бяха депортирани един по един. Това оповестиха палестинските управляващи в изявление за вестник Israel Hayom.

Ливанският вестник AL-Akhbar също разгласява публикация, потвърждаваща това изказване и показва, че някои членове на Хамас, които преди този момент са напуснали Турция за други страни, по-късно не са могли да влязат на територията на турската страна.

" Военни кораби не са минавали през Босфора "

Телевизионният канал NTV Haber разгласява мнения на турския министър на националната защита Хулуси Акар след „ срещата на консултативната група по защита и сигурност за Украйна”, която се организира в авиобаза Рамщайн.

„ След като избухна украинско-руската рецесия, ние съобщихме на всички страни, че според Конвенцията от Монтрьо няма да има прекосяване на военни кораби през Босфора. Досега нито един транспортен съд не е плавал през Босфора “, сподели министърът.

Той сподели още, че в пролива са сложени спомагателни радари против плаващи мини в Черно море.

Хулуси Акар, министър на защитата на Турция

Говорителят на Великото национално заседание на Турция Шентоп се срещна с Джаферович в Босна и Херцеговина

Вестник Karar писа за срещата сред ръководителя на Президентския съвет на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович и ръководителя на Великото национално заседание на Турция Мустафа Сентоп в Сараево.

По време на срещата беше разисквано укрепването на положителните връзки сред двете страни. Джаферович съобщи, че Турция има стабилизиращо въздействие в целия район, изключително в Босна и Херцеговина.

Той акцентира, че за страната му е значима поддръжката на Турция, като страна членка на НАТО, за Босна и Херцеговина по пътя на евроатлантическата интеграция.

В изказване след срещата Шентоп акцентира, че стабилността и мирът на Балканите са доста значими за тях.

„ Мястото и позицията на Босна и Херцеговина също са от основно значение за мира и стабилността на Балканите. Следователно политическата непоклатимост и мир в Босна и Херцеговина са значими. Приемствеността е доста значима за Турция. Турция следи това доста деликатно, като поставя всички старания, с цел да продължи “, сподели той.

Сирийските бежанци ще бъдат разселени по териториите, които са напуснати от кюрдите

Колумнистът на Ahval News Yektan Turkyilmaz споделя, че турското държавно управление ще пресели сирийци в региони, които кюрдите са напуснали. И той се запитва: за какво Ердоган приказва за „ непринудено и честно завръщане “? Проблемът с бежанците в Турция в този момент е доста комплициран.

Този проблем има разнообразни пластове. Сирийците раждат деца в Турция. Проблемът с бежанците не може да бъде редуциран единствено до сирийците. Сирийците съставляват малко повече от половината от общия им брой.

„ Опозицията споделя, че ще изпрати бежанците, само че ние няма да създадем това “, сподели Ердоган преди месец.

И в този момент, месец по-късно, се появи напълно различен Ердоган... Това е доста явен знак за това по какъв начин сегашният режим води своята политика. Няма стратегическа, далновидна политика. Само изискванията на тези дни, опциите на тези дни, обстановките от други дни се вземат поради, от време на време за избавяне на деня, от време на време с цел да се възползват от опцията, като думи, които са били изречени, хвърлени и развити.

И по този начин, какво се случи, което промени този дискурс? Това изказване беше направено по време на вечеря с посланиците. Следователно не можем да възприемаме тези думи единствено от позиция на вътрешната политика. Турция счита, че украинският спор е отворил нови благоприятни условия за нея. Тя допуска, че ще излезе победител от тази рецесия.

В речта си Ердоган предава на пратениците следното: в действителност ние не сме унищожителен и нападателен детайл на тази система, както неотдавна се опитахте да го визиите. Всъщност ние сме детайл, който няма по какъв начин да откажете. Той споделя, че Турция е съдружник, от който НАТО в никакъв случай няма да се откаже.

Той споделя, че би трябвало да ни търпите, тъй като се нуждаете от нас. И упорства за участие в Европейския съюз. Ето какво се промени в думите му: той споделя, че Анкара ще изпрати бежанци в Сирия и те ще изоставен непринудено.

Ако погледнем какво е направила Турция до момента във връзка с завръщането на бежанците, ще забележим, че сирийците се заселват в региони, които кюрдите са напуснали. Тази скица е тествана в Африн, Расулайн и Серекания. В този подтекст е належащо да се прегледат изказванията на Ердоган, отбелязва журналистът.

Путин и Ердоган са говорили по телефона

Според Sputnik Турция Ердоган е провел телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин. Според изказване на отдела за връзки на турския президент, на срещата са разисквани събитията, свързани с украинската рецесия, както и обменът на арестувани сред Русия и Съединени американски щати в Турция.

По време на диалога Путин е благодарил на Ердоган за размяната на съветския водач Константин Ярошенко с американски морски пехотинец Тревър Рийд. Турският президент сподели, че посредничеството на Анкара в този продан е освен знак за смисъла, което придава на мира, разговора и съдействието, само че и значимо от позиция на посредническата задача.

Също по този начин в известието на турската страна се споделя, че Ердоган е подчертал готовността си да поеме самодейността за преустановяване на украинската рецесия и да работи като медиатор.

Президентът на Турция в Саудитска Арабия

Ердоган се срещна и с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз и по-късно с престолонаследника принц Мохамед бин Салман в двореца Ал Салам, оповестява TRT Haber.

След тези срещи Ердоган сподели: „ Нашето пътешестване ще отвори вратите на една нова епоха с другарска и братска Саудитска Арабия. "

" Посетихме Саудитска Арабия по покана на Слугата на двете огромни джамии. Като две приятелски страни, обвързани от исторически, културни и човешки връзки, ние поставяме старания за нова епоха в връзките и за разширение на всички типове политически, военни и стопански връзки сред двете страни ", съобщи още той.

Говорейки за съдействието сред Саудитска Арабия и Турция, президентът означи, че в общ интерес на двете страни е разширението на съдействието в области като опазване на здравето, енергетика, сигурност на храните, селскостопански технологии, отбранителна промишленост и финанси.

„ Виждаме, че имаме сериозен капацитет. Всеки път заявяваме, че отдаваме огромно значение на стабилността и сигурността на нашите братя в района на Персийския залив, както и на нашата лична непоклатимост и сигурност “, добави Ердоган.

Блинкен: продажбата на оръжия за Турция би трябвало да бъде опропстена

Според публикация, оповестена от Diken, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е споделил, че продажбите на оръжие на Съединени американски щати на страни като Турция и Индия би трябвало да се ускорят и да се правят по-ефективно.

Оценявайки външната политика на Съединени американски щати на бюджетната сесия на комисията по външни връзки на Камарата на представителите, Блинкен е дал отговор на въпрос на основния прокурор на Южна Каролина Джо Уилсън.

„ Според мен нашите задгранични продажби на оръжие са възпрепятствани от ненужна администрация. Как можем да преодолеем тази администрация, с цел да помогнем на нашите съдружници като Турция и Индия? — е попитал Уилсън.

„ Съгласен съм с вас, че би трябвало да вършим по-добри продажби в чужбина, изключително незабавни продажби. Тази обстановка, почтено казано, визира изпълнителната власт, несъмнено, Конгреса. Това е значим миг, тъй като в случай че сме сътрудници с тези страни, доста страни, които имат дългогодишни връзки в региона на защитата с Русия, ще ги преразгледат “, сподели държавният секретар.

Посочвайки, че празнината, оставена от Съединени американски щати в съдействието в региона на защитата с техните съдружници, се „ запълва от Русия “, Блинкен добави, че Вашингтон е подготвен да работи по-тясно с Конгреса за ускорение на задграничните продажби на оръжие.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. (cc) U.S. Department of State

Накратко за значимото

Страшна вест пристигна от Бурса. Близо до летище Юнусели, еднодвигателен аероплан се разруши в жилищни здания в квартал Османгази и стартира да гори. При самолетната злополука починаха двама души.

След оставката на държавното управление на Северен Кипър беше образувано ново държавно управление под председателството на Фаиз Сукуоглу, ръководител на Партията на националното единение.

Автомобилният бранш се приготвя за високи цени. Предполага се, че цената на новите коли ще се увеличи с към 25% преди края на годината. Очаква се темпът на напредък да бъде по-отразен в крайния консуматор. Според представители на промишлеността покачванията на цените ще стартират през май.

Турският президентски информационен център (CIMER) беше запитан дали в действителност има секрети клаузи в мирния контракт от Лозана.

„ В контракта няма скрити клаузи. Освен това няма клаузи, ограничаващи добива на минерали “, се споделя в известието.

Четирима турски моряци са задържани в Тунис. Моряци бяха избавени от транспортен съд, за който се счита, че е " съзнателно потънал " този месец в южния град Габес. След случая съдът реши да задържи моряците.

Ердоган на среща с членове на Научния комитет и министъра на опазването на здравето Фахретин Коджа разгласи, че условието за носене на маски в затворени пространства е изцяло отстранено.

Обезценяването на еврото по отношение на $ нанесе огромни вреди на експортьорите, които купуват първични материали в долари и изнасят в евро. Износителите на коли претърпяха загуба от 500 милиона $ през първото тримесечие на годината заради паритета евро-долар. Маржовете на облагата при конфекцията са спаднали с 5%.

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР