Колумбийската партизанска група ELN освободи в четвъртък бащата на футболиста

...
Колумбийската партизанска група ELN освободи в четвъртък бащата на футболиста
Коментари Харесай

Колумбийската партизанска група ELN освобождава бащата на нападателя на Ливърпул Луис Диас

Колумбийската партизанска група ELN освободи в четвъртък бащата на футболиста на Ливърпул Луис Диас, поставяйки завършек на 12-дневно тестване за похищение и предизвиквайки тържество в родния му град.

След дни на договаряния за предаването, бунтовниците показаха Луис Мануел Диас на филантропични служащи на неразкрито място в планинската верига Серания дел Перия на границата с Венецуела.

След това по-възрастният Диас, 56, и хората, които се грижат за него пътува с хеликоптер до град Валедупар, на към 90 километра (56 мили) от родния му град Баранкас в северния департамент Ла Гуахира – където беше похитен на 28 октомври.

Излизайки от хеликоптера, Диас вървеше постепенно и махаше на репортерите, които са били държани на разстояние.

Според монсеньор Франсиско Себальос, член на групата, която го е приела, Диас е прекарал „ четири дни в разходка, когато са го задържали, и два дни в този момент, когато щяха да го предадат “.

Когато беше освободен, той беше " малко измършавял, изтощен, сакат ", сподели Себальос.

По-рано, когато новината за освобождението му избухна, родственици на футболиста и татко му се прегърнаха разплакани в Баранкас, където се събраха следете събитията.

Диас дойде часове по-късно при съседи, празнуващи с барабани и музика на тромпет пред дома му, който беше под полицейска защита.

В известие, излъчено по Blu Radio, Диас сподели, че желае да „ благодари на всички хора... за тази огромна поддръжка, която оказаха на фамилията ми. Много ги обичам, скоро ще имам опция да ги поздравя и прегърна. "

В друго видео Диас се вижда в леглото с превързан десен крайник, благодарейки на военните за " бързото " му освобождение.

Сестра му Араселис Диас сподели пред публицисти, че фамилията е " щастливо ", въпреки и ненапълно загрижено за положението на брат й.

" Той не е както бихме желали, само че той е добре. Той е жив ", сподели тя.

" Грешка "

Диас-старши и брачната половинка му Силенис Маруланда бяха отвлечени от въоръжени мъже на мотоциклети на бензиностанция в Баранкас близо два преди седмици.

Маруланда беше избавена часове по-късно и стартира солидна интервенция по търсене по земя и въздух за нейния брачен партньор, с присъединяване на повече от 250 бойци.

Армията изтегли войските си в понеделник при изискванията, наложени от ELN за Диас освобождение.

„ Това не беше елементарна интервенция... Трябваше да бъдат изпълнени поредност от условия и несъмнено, всеки минал час генерираше тъга “, сподели държавният представител Иван Цепеда пред Caracol Television.

ELN, която е в мирни договаряния с държавното управление и е страна по шестмесечното преустановяване на огъня, което влезе в действие през август, разказа отвличането от една от своите елементи като " неточност ".

В неделя 26-годишният футболист Диас помоли ELN в обществените медии да освободи татко му.

Ливърпул приветства освобождението в четвъртък и незабавно уточни Диас в стартовите си 11 против Тулуза в Лига Европа, която тимът на Колумбия загуби с 3-2.

Доверието е нарушено

Отвличането заплашва да провали мирните договаряния с високи залози сред ELN и държавното управление на левия президент Густаво Петро.

Петро встъпи в служба предишния август с оповестената цел за реализиране на „ цялостен мир “ в страна, опустошена от десетилетия борби сред силите за сигурност, леви партизани, десни паравоенни формирования и наркобанди.

Миналата седмица президентът сподели, че отвличането е нарушило " доверието " сред страните.

А в четвъртък държавната делегация на мирните договаряния сподели, че ELN е предизвикала " сериозна щета на доверието на колумбийското общество в опция за реализиране на мир. "

Луис Мануел Диас беше създател и аматьорски треньор на единствената футболна академия в Баранкас, където синът му сподели заричане от доста ранна възраст.

Известен на локално равнище като " Мане, " Диас-старши. се счита, че е оказал помощ за стремителния напредък на нападателя на Ливърпул и Колумбия.

Познати са споделили на Агенция Франс Прес, че от време на време е продавал храна, която е приготвял самичък, с цел да заплати пътуванията на сина си до Баранкиля, градът, където " Лучо " Диас дебютира.

По-младият Диас е играл за страната си 43 пъти и е първият локален колумбиец, който е стигнал до висшите ешелони на международния футбол.

ELN, една от последните приети партизански групи в Колумбия, има към 5800 бойци и държавното управление твърди, че участва допълнително от 200 общини, където боевете са разселили общности, обхванати от насилието.

Повече от 38 000 души са били отвлечени в Колумбия през годините, основно от въоръжени групи, набиращи средства с пари за откуп.

В един от най-известните случаи френско-колумбийският политик Ингрид Бетанкур беше държана заложница от в този момент разпусната партизанска група FARC в продължение на шест години, преди да бъде избавена през 2008 година

Според публични данни ELN към момента държи към 30 заложници.

(AFP)


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР