Колумбия се надява да ускори мисията си за възстановяване на

...
Колумбия се надява да ускори мисията си за възстановяване на
Коментари Харесай

Ексхумират легендарен кораб с потънало съкровище за $20 милиарда СНИМКИ

Колумбия се надява да форсира задачата си за възобновяване на тривековно потънало богатство на стойност към 20 милиарда $, защото собствеността върху благосъстоянието е в правна несигурност на фона на продължаваща правосъдна борба.

Президентът Густаво Петро подреди на администрацията си да ексхумира " свещения граал на корабокрушенията " - испанския галеон Сан Хосе - от дъното на Карибско море допустимо най-скоро, сподели министърът на културата на страната пред Bloomberg предходната седмица.



Петро желае да извади 3-мачтовия транспортен съд с 62 оръдия на повърхността преди приключването на мандата му през 2026 година и е изискал да бъде образувано публично-частно партньорство, сподели министърът на културата Хуан Дейвид Кореа пред изданието в сряда.

„ Това е един от целите за администрацията на Petro “, сподели той. „ Президентът ни сподели да ускорим темпото. “

Но тайнственост обгръща собствеността върху голямата находка от злато, сребро и изумруди, която се прави оценка на стойност сред 4 и 20 милиарда $ съгласно правосъдно дело.

Същността на казуса наподобява се върти към това кой се счита, че го е намерил.  Галеонът Сан Хосе — с 600 членове на екипажа на борда — потъна на към 2000 фута на 8 юни 1708 година по време на борба против британците във Войната за испанското завещание. Години наред остана легенда, защото точното му местонахождение не беше известно.



След това през 1981 година американската компания Glocca Morra твърди, че е разкрила изгубеното богатство и предава координираното му на Колумбия с обещанието, че ще получи половината от положението, когато бъде възобновено.

Години по-късно, през 2015 година, тогавашният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос показва, че флотът на страната е разкрил останките на Сан Хосе на друго място на морското дъно.

Колумбия в никакъв случай не е разгласила координатите на последното място за отмора на кораба, само че Glocca Morra - в този момент наименуван Sea Search Armada - има вяра, че страната е разкрила част от същото поле от парчета през 2015 година, което за първи път компанията е разкрила 34 години по-рано.

Компанията съди държавното управление на Колумбия за половината от съкровището, или 10 милиарда $, съгласно нейната оценка, според съглашението за поощряване на търговията сред Съединени американски щати и Колумбия.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР