Колумбия избира днес своя нов държавен глава на втори тур

...
Колумбия избира днес своя нов държавен глава на втори тур
Коментари Харесай

Колумбия избира президент на втори тур

Колумбия избира през днешния ден своя нов държавен глава на втори тур от първите президентски избори след сключването на мира с някогашните партизани от организацията ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия).

Изборите са основни за страната, поляризирана от съглашението за мир, което десният претендент Иван Дуке - любимец за поста - дава обещание да ревизира, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Подкрепян от твърдата десница, Дуке излезе отпред на първия тур, следван от претендента на антисистемната левица Густаво Петро, с който ще мерят сили през днешния ден.

" Оставяме една страна без ФАРК, която гради мира ", съобщи досегашният президент, 66-годишният Хуан Мануел Сантос, който няма право да се кандидатира след два поредни мандата на поста. На власт от 2010 година, Сантос е архитектът на съглашението с някогашните партизани, донесло му Нобелова премия за мир, само че и рекордна непопулярност от 80 % в 49-милионна Колумбия.

Макар мирното съглашение да постави завършек на борбата с някогашната формация ФАРК, еволюирала през днешния ден в политическа партия, изправена през корупция и фрапиращо неравноправие Колумбия се мъчи да изплува след най-продължителния спор в Америка.

На първия тур на 27 май 41-годишният дилетант в политиката Дуке завоюва 39,14 % от гласовете, а 58-годишния му противник Петро, някогашен кмет на столицата Богота и някогашен партизанин от разформированата формация М-19 - 25,08 на 100. Изборната интензивност тогава беше невиждано висока - 53,9 %, в случай че до урните нормално отиват по-малко от половината от 36-те милиона колумбийски гласоподаватели.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР