Колумбия и Венецуела днес отново отвориха общата си граница, след

...
Колумбия и Венецуела днес отново отвориха общата си граница, след
Коментари Харесай

Колумбия и Венецуела отвориха общата си граница

Колумбия и Венецуела през днешния ден още веднъж отвориха общата си граница, откакто възвърнаха обтегнатите си от години дипломатически връзки, заяви Българска телеграфна агенция.

" Това е исторически ден за страната, за района и за Америка като цяло ", съобщи колумбийският президент Густаво Петро. 

Първият товарен камион мина през моста " Симон Боливар " от Колумбия и влезе в прилежащата страна за първи път от седем години. Предстои да бъдат обновени и пътническите полети.

Откакто на 19 юни Петро стана първият ляв президент в най-новата история на Колумбия, двете южноамерикански страни започнаха последователно да се сближават и наскоро те възобновиха дипломатическите си връзки.

Границата беше затворена за първи път през 2015 година заради увеличението на контрабандата на евтини артикули от Венецуела в Колумбия и известията за боеве сред венецуелски бойци и колумбийски контрабандисти. 

След това през 2019 година напрежението сред тях още веднъж ескалира, когато колумбийското държавно управление, благодарение на Съединени американски щати, се опита да достави камиони с помощи на венецуелската съпротива, ръководена от Хуан Гуайдо. Тогава границата беше затворена за една година. 

От години насам Венецуела страда от тежка политическа и икономическа рецесия. Повече от шест милиона венецуелци са напуснали страната, като сега два милиона от тях живеят в Колумбия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР