Колосално цунами преди повече от 8000 години може да е

...
Колосално цунами преди повече от 8000 години може да е
Коментари Харесай

Разрушително цунами преди 8000 г. унищожило жителите на Великобритания

Колосално цунами преди повече от 8000 години може да е опустошило Северна Англия, унищожавайки жителите от каменната епоха, съгласно скорошно изследване. Това злополучие, наречено цунами Sturegga, съответства с неочакван спад на локалното население през Средната каменна епоха.

По това време популацията на Северна Англия е много непретенциозно - към 1000 души, живеещи в района. Повечето от тези ранни британци са живели в дребни крайбрежни селища, което ги е направило уязвими на великански приливни талази, пише IFLScience.

Преди към 8200 години броят на човешките селища в Северозападна Европа понижава внезапно, събитие, което преди този момент било обвързвано с рухването на температурите в целия континент. Някои откриватели обаче се съмняват дали тази смяна на климата е засегнала крайбрежните общности.

Интересното е, че цунамито Sturegga съответствува с този спад на популацията, който се е случил сред 8120 и 8175 години. Причинено от солидно подводно свлачище край крайбрежията на Норвегия, то провокира талази от повече от 20 метра, които блъснали Шетландските острови и достигнали височина от 3 до 6 метра в Северна Англия.

За да проучат въздействието на цунамито върху локалното население, откривателите симулираха вълната на значимо място от мезолита, наречено Gowick в Нортъмбърланд, североизточна Англия. На мястото бяха открити седиментни ядра, които датират от към времето на цунамито, което демонстрира допустимо наводняване по време на бедствието. Ядрата обаче съдържаха едри отломки, което провокира спор дали цунамито е достигнало Говик.

Резултатите от моделирането демонстрираха, че цунами най-вероятно не би достигнало Говик, в случай че не удари по време на прилив. Авторите на проучването изясняват, че цунами по време на прилив има по-голямо разстояние на наводнение заради увеличението на височината на водата. Ако цунамито е настъпило по време на прилив, то може да е оставило трошляк, открит в ядрата на седимента, което демонстрира, че Говик фактически е бил обиден.

Ако това беше правилно, следствията щяха да бъдат пагубни. Изследователите пресмятат смъртността до 100 % в богатата на запаси приливна зона Говик. В допълнение към загубата на живот, вълната би унищожила питателните ресурси, което би довело до забележителен спад на популацията в Северозападна Европа.

Проучването твърди, че цунамито Sturegga евентуално е изиграло роля за намаляването на популацията в Северна Англия преди към 8200 години. Тази новооткрита връзка хвърля светлина върху въздействието на античните естествени бедствия върху човешките общества.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР