Колосалната сума от 40 хил. лв. ще трябва да плати

...
Колосалната сума от 40 хил. лв. ще трябва да плати
Коментари Харесай

СЪДЯТ Калин Терзийски за 40 бона

Колосалната сума от 40 хиляди лева ще би трябвало да заплати писателят Калин Терзийски , в случай че Върховният касационен съд го признае за отговорен по делото, заведено против него от наследниците на Николай Хайтов , споделя самият той. Срещу Калин децата на известния публицист и драматург заведоха дело поради думите, които в нетрезво положение Кайо изрече в ефирен ефир.

Преди четири години Терзийски декларира, че Хайтов и Радичков са били прислужници на тогавашната власт. С това изречение той си навлича дългогодишни неприятности. Сумата прогресивно набъбна през четирите години правосъдна борба, като в нея ca включени и финансовите компенсации за засегнатост, и правосъдните разходи.

Тази седмица делото стигна до Върховен касационен съд, откакто Хайтови апелираха решението на второинстанционния съд, който оправда Терзийски . След месец се чака Върховният съд да произнесе решението си. „ Всичко това надълбоко ме натъжава. Това е един неуместен свят, който даже Кафка не може да измисли. Тези четири години офанзиви против мен са доказателство какъв брой човешка завист и безочливост може да съществуват “, споделя огорченият публицист.

Както неведнъж е твърдял, и в този момент Кайо е безапелационен, че в никакъв случай не е желал да засегне личността на Хайтов , още повече да обиди децата му. Терзийски не крие, че думите му са изречени под въздействието на алкохола.

След този случай той не помни пагубния табиет и взема решение към този момент да не протяга ръка към чашката.

„ Думите ми не са ориентирани против самия Хайтов или който и да е различен публицист от това време. Говорех за феномена, който бе факт през комунизма, да се обслужва диктатурата. Аз самият също, по един или различен метод, въпреки и несъзнателно, съм бил част от този феномен, бидейки на военна работа в Гранични войски. Дадох единствено образец, че писателите са най-важните остриета на една власт и не мисля, че това може да се оспори. В предишното те бяха по противен метод превърнати в съидейници на един комичен режим, който им обезпечи угодно битие. Сега ние, писатели, художници, живеем чудовищно сложен живот. Ако съм имал по-остър език, това е мое право “, счита Калин .

През февруари един от синовете на Николай Хайтов Здравец , показа пред медиите, че е подготвен да отдръпна обжалването на делото във Върховен касационен съд, в случай че Терзийски се извини обществено. Тогава Калин употребява обществените мрежи, с цел да сервира извинението си на фамилията. „ Поисках амнистия. Никога не съм желал да обидя някого, само че мнението си за режима няма по какъв начин да трансформира “, отсича Терзийски .

Не това опрощение са очаквали наследниците на Николай Хайтов. Пред „ България Днес “ дъщерята на Хайтов Елена изрази още веднъж възмущението си от думите на Калин, които и до през днешния ден не може да не помни или да елементарни. 

„ Ние искахме неговото опрощение да бъде обществено и пред аудиторията, пред която той по този противен метод хвърли обвиняванията, т.е. в ефирен ефир. Социалните мрежи не са мястото той да желае амнистия. Терзийски споделя, че не е желал да обиди никого, само че той го направи и отношението му бе възмутително да кажеш толкоз грозни думи пред толкоз огромна публика. Още повече че хем се отхвърля от думите си, хем в това време споделя, че не напълно “.

Елена Хайтова е безапелационна, че парите са най-маловажният фактор в тази ситуация. В желае сумата, която тя и братята й декларират, са по 7 хиляди лева на човек, всичко друго е разходи по делото. „ Последното нещо, което може да се каже за Николай Хайтов, е, че е бил прислужник “, уверена е Елена.

След месец се чака решението по делото на Върховен касационен съд. И двете страни чакат то да е независимо. Как ще се развие дългогодишната правосъдна сага, следва да разберем.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР