Колоритно и с много веселие премина Великден в повечето градове

...
Колоритно и с много веселие премина Великден в повечето градове
Коментари Харесай

ОБЗОР: Хлапе спечели агне с яйце-борец

Колоритно и с доста забавление мина Великден в множеството градове и села на България. На доста места се организираха и обичайни надпревари по надчукване с великденски яйца.

Такова имаше и в Банско, където победител стана първокласничката Диана Хаджипопова. Тя завоюва за фамилната софра благоуханен агнешки бут, подарен й персонално от кмета на общината - Георги Икономов. От сцената той насочи своя топъл привет към жителите и гостите на града: „ Христос Воскресе! На днешния ден честваме успеха на живота над гибелта, на светлината над тъмнината. Пожелавам на всички да бъдат здрави и благословени, да се почитат и поддържат, както ни повеляват християнските закони! ", сподели градоначалникът.

Хиляди туристи участваха часове по-рано на тържествената света литургия, отслужена пред църквата „ Св. Троица ", в град Банско. Банскалии и посетители посрещнаха Благодатния огън от Йерусалим в чест на Възкресението на Божия наследник и Спасител на човешкия жанр – Исус Христос. Стотици християни се стекоха на Великденското свещенодействие, а църковният храм бе стеснен да побере всички миряни, пристигнали, с цел да засвидетелстват своята религия и респект и да измолят за Божия благословия.

Най-големият празник за православния свят продължи в неделния ден с концерт на фолклорната изпълнителка Ангелина Милева. Площад „ Никола Вапцаров " бе изпълнен с поданици и посетители на курортния град, които радостно се поздравяваха с „ Христос Воскресе ". Народните ритми, звучащи от сцената, сътвориха доста въодушевление измежду публиката и, както прилича за всеки български празник, кръшни хора се извиха на площада.

В Русе пък се организира 28-то издание на обичайното „ Великденско хоро ", проведено за поредна година от общината и ФТТ „ Найден Киров ". Публиката беше привлечена с богата концертна стратегия, съчетана с разнообразни игри, състезания и изненади. В концертната част присъединяване взеха ФТТ „ Найден Киров " с концертен състав, юношески отбор, школа по национално пеене, оркестър и солистки, ансамблите „ Здравец " при ОбДЦКИ и ФТС „ Зора " при Общински юношески дом – Русе.

Концертната част беше допълнена от обичайните състезания за най-красиво писано яйце, за козунаци и конкурс за най-здраво яйце-борец, в който децата постоянно са най-активни. Битката за най-красиво обичайно писано яйце и най-майсторски подготвен козунак беше решена от умело жури.

Както повелява традицията, на Великден се завъртя и огромното Великденско хоро под съпровода на оркестър „ Найден Киров " и певици, в което, с изключение на всички участници в концерта, се включи и русенската аудитория.

След концерта беше разиграна и обичайна Великденска лотария с над 100 награди, които бяха обезпечени от разнообразни русенски компании, заведения за хранене и магазини. Избраните късметлии завоюваха куверти за заведения за хранене, ваучери за извършване на покупки, конфекция от русенски шивашки компании, артикули за бита. Двете най-големи награди бяха фамилна отмора или екскурзия по желание, както и обичайното живо агне.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР