Колонията на остров Ил о Кошон е най-голямата от кралски

...
Колонията на остров Ил о Кошон е най-голямата от кралски
Коментари Харесай

Изчезнаха 90% от пингвините в най-голямата колония

Колонията на остров Ил о Кошон е най-голямата от кралски пингвини в света и е открита през 60-те години на предишния век.

От два милиона кралски пингвина на острова през 80-те години на ХХ в., измежду които 500 000 двойки, броят на екземплярите фрапантно е намалял, а двойките през днешния ден са едвам 60 000.

Островът за последно е посетен от учени през 1982 година Затова екип към Центъра за биологически проучвания "Шизе " употребява сателитна информация от 2005 година, както и фотоси от хеликоптер и спътници от 1982 и 1988 година, с цел да пресметна измененията в колонията през последните години.

Новото изследване открива, че колонията е изгубила 88 % от популацията си

през последните години. Това се равнява на една трета от всички кралски пингвини на Земята.

За да измерят размера на колонията през днешния ден, учените учат изискванията на острова и пресмятат приблизително какъв брой пингвина живеят на него. Размножаващите се колонии от кралски пингвини населяват единствено относително равни площи без растителност с плътност 1.6 до 2.2 пингвина на квадратен метър.

От 1980 година насам растителността е превзела множеството от териториите за размножаване на пингвините. Това обаче не изяснява изцяло колапса в колонията, тъй като другите колонии на прилежащи острови минават през същите провокации на природата, без да понижават фрапантно броя си.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ 13 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА ЖИВОТНИТЕ

Колонията от пингвини на остров Ил дьо ла Посесион да вземем за пример остава постоянна съвсем 60 години от 1960 година насам, а колониите на архипелазите Принц Едуард и Кергелен даже са нараснали размерите си.

Това кара учените да считат, че повода за колапса при колонията на остров Ил о Кошон е характерна, а не световна.

Екипът, провел изследването, предлага четири евентуални теории:

Едната от тях е, че съмненията в температурата на повърхността на Индийския океан през 1997 година е попречила на пингвините от остров Ил о Кошон да търсят храна, което се е отразило и на размножителните им качества. След неподходящите естествени условия от 1997 година пингвините са се възстановили, само че учените считат, че може би за цялостното им възобновяване е нужно по-дълго време.

Друг отговор на въпроса, за какво тази колония понижава размерите си толкоз фрапантно е релокация.

Кралските пингвини са правилни на родното си място и своята територия за размножаване, само че изображенията от спътник от 2005 година демонстрират съществуването на обособена колония покрай брега, която не е забелязвана преди този момент. Размерите ѝ обаче са прекомерно дребни, с цел да обяснят колапса в най-голямата колония от кралски пингвини в света.

Учените считат също, че други типове като диви котки и плъхове също могат да оказват отрицателно въздействие върху популацията – непосредствено или косвено, посредством преместването на болести и кърлежи.

Ако в действителност става въпрос за болест, това би било казус, счита екипът. Кърлежите обаче не са нов зложелател на пингвините. Известен е взрив на кърлежи от началото на 90-те години на ХХ на архипелага Принц Едуард, който обаче не е засегнал толкоз огромен % от пингвините и колонията е съумяла бързо да се възвърне.

Екипът отхвърля опцията повода за колапса в колонията на остров Ил о Кошон да е естествено злополучие, тъй като информация за такова през последните години няма.

За последно учени стъпват на остров Ил о Кошон през 1982 година

Затова информацията, с която научните среди през днешния ден разполагат, е извънредно малко – само сателитни фотоси и данни от преди 36 години.

„ Въпреки че спадът е почнал най-малко преди 20 години, той продължава и аргументите за него може още да са налични “, написа екипът.

Учените считат, че най-хубавият метод да се разбере къде се корени казусът е да се предприеме експедиция.

„ Причината за фрапантния спад в броя на пингвините в колонията на острова остава тайнственост, която би трябвало да бъде позволена “.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Тъмната страна на пингвините

Защо проституират пингвините

Защо пингвините се поклащат, когато вървят?

Пингвин пътува 8000 км, с цел да се срещне с приятел
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР