Колкото повече време минава след , толкова повече въпроси се

...
Колкото повече време минава след , толкова повече въпроси се
Коментари Харесай

Строителната амнистия на Турция: Защо толкова много сгради се срутиха след земетресението?


Колкото повече време минава след, толкоз повече въпроси се появяват за качеството на строителството в страната. Местните хора с право са сериозни към държавното управление на страната, които не са въвели задоволително регулации за строителство, гарантиращи издръжливост на постройките при трусове.

Материал на Би Би Си разкрива съществуването на така наречен „ строителна прошка “ в страната, която подлага на съществено подозрение качеството на новите здания.

Снимка: BTS - Idol


Какво съставлява строителната прошка?

От 60-те години на предишния век Турция афишира периодически строителни амнистии. На процедура по този начин се вършат законови изключения за заплащането на такси при строителство за тези здания, които са издигнати без нужните документи за сигурност .

Последната сходна прошка е оповестена през 2018 година

Според данни от турски публицисти минимум 75 000 здания в земетръсната зона от 6 февруари са получили такива строителни амнистии.

Няколко дни преди нещастието, турските медии оповестиха, че нова прошка ще даде опция да бъдат включени и здания след 2018 година

Геологът Селал Сенгор разяснява пред медиите, че позволяването на сходна прошка в страна „ нашарена от разломи “ е еквивалентно на закононарушение .

през 2020 година, турските медии откриват, че 672 000 здания в региона са се възползвали от последната прошка в страната.

Снимка: bTV


В отчет след нещастието се цитира Министерството на урбанизация в Турция, което декларира, че от 2018 година насам повече от 50% от постройките в Турция – или съвсем 13 милиона постройки – са издигнати в нарушаване на регулациите.

От Би Би Си са изпратили ново питане до министерството. „ Нито една постройка, конструирана от нашата администрация, не се е срутила. Оценката на вредите продължава “, дават отговор от там.

Какво разкриват обществените мрежи за обстановката?

Медията съумява да удостовери някои от образците за сринати здания след труса на 6 февруари.

Една от тях се намира в Малатия. Тя е приключена предходната година и съгласно обществените мрежи е рекламирана като „ сграда, напълно съобразена с най-високите стандарти при земетръсно строителство “. Според компанията употребяваните материали за от първо качество.

Снимка: /Twitter


Въпросната реклама към този момент не е налична .

Друг огромен комплекс с жилища също не устоя на труса. Той се намира в пристанищния град Искандерун. Според строителната компания блокът е приключен през 2019 година, само че все пак постройката е съвсем изравнена със земята.

Какво споделят специалистите?

Сеизмолозите са безапелационни – въпреки трусовете от 6 февруари да бяха извънредно мощни и продължителни, в случай че постройките са конструирани съгласно стандартите за сигурност, те биха издържали .

„ Максималният интензитет на земетресението е доста сериозен, само че не наложително задоволителен да срути добре конструирани здания “, споделя проф. Дейвид Александър от отдел Кризисно обмисляне и мениджмънт на университетския лицей в Лондон.

Снимка: Getty Images


„ На множеството места трусът не е бил с оптимален интензитет от самото начало. Можем да заключим, че от хилядите срутени здания, съвсем всички не са конструирани в сходство с минималните условия за трусове “, добавя той.

Съществуващите закони и регулации в страната не се ползват задоволително дейно. Последното им стягане е през 2018 година Преди това са изменени след земетресението през 1999 година , когато умират 17 000 души.

Според новите правила структурите в земетръсни зони би трябвало да бъдат конструирани от първокачествен бетон с железна арматура. Колоните и гредите също би трябвало да поемат дейно удара на земетресенията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР