Колкото по-малко службите присъстват в медийното пространство, толкова по-добре за

...
Колкото по-малко службите присъстват в медийното пространство, толкова по-добре за
Коментари Харесай

Състоянието на службите е резултат на промени, обслужващи политическата конюнктура

Колкото по-малко службите участват в медийното пространство, толкоз по-добре за тях. Това разяснява пред БНР доцент Милен Иванов, специалист по национална сигурност.

„ Това значи, че те не стават част от разнообразни политически принадлежности за въздействие “.

Днес Народното събрание ще изслуша на изключително съвещание ръководителите на службите за сигурност. Искането за това е импортирано от ПГ на " Възраждане " и е аргументирано с изнесените от народния представител Радостин Василев записи, че ръководителите на българските служби са съгласувани с посолствата на непознати страни.

Доц. Иванов предвижда, че по-късно чуване, „ както постоянно, нещата ще продължат по същия метод “.

Сегашното положение на службите е резултат на промени в тях, които са правени през годините вследствие на политическа обстановка , като стартираме от съставянето на ДАНС “.

Той подсети, че  когато беше ремонтирана Конституцията през 2006 година, службите бяха извадени от въоръжените сили.

В една парламентарна република Народното събрание би трябвало да избира ръководителите на специфичните служби . Изпълнителната власт извършва решенията на Народно събрание.  В Конституцията  е планувана балансиращата роля на президента, когато обаче ръководителите на тези служби са част от въоръжените сили . Парламентът би трябвало да избере един от тримата заместници на освободения началник на работа. След това президентът издава декрет, избраникът става военачалник  и  заема длъжността.  Когато службите бяха извадени от въоръжените сили, внезапно се оказа, че президентът може единствено да удостоверява един избор, който е абсурден за него , защото службите не са в йерархичната му система. Компетентността на президента, като висш главнокомандващ, е да дефинира кой е заслужен за военачалник “.

В основата на проблемите доцент Иванов открои  неналичието на обикновено кариерно развиване на чиновниците на службите .

Ако този, който управлява службата или се предлага да го прави, има обикновено кариерно развиване, той ще е прочут на сътрудниците

Той означи отрицателните резултати от директното вмешателство и смяната на законите от политическата обстановка, „ с цел да си назначи свои хора “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР