Колкото и добър бюджетен план да имаме, извънредните разходи са

...
Колкото и добър бюджетен план да имаме, извънредните разходи са
Коментари Харесай

Кога и защо ни е необходим авариен фонд

Колкото и добър бюджетен проект да имаме, изключителните разноски са част от живота, която не е под наш надзор. Те могат да бъдат свързани с потребност от непредвиден ремонт, неотложна покупка, здравно лекуване, загуба на работно място.

Причините са най-различни, само че решението е едно – основаване на „ спешен фонд “, който ще ви защищити от взимане на (бърз) заем. Затова още при започване на трудовата ни кариера би трябвало да стартираме да мислим за заделяне на средства за спешен фонд.

Какво съставлява спешният фонд

Аварийният фонд е основна част от нашата финансова отбрана при непредвидени условия. Важен фактор за всеки спешен фонд е ликвидността. Трябва да можете да си набавите нужната сума допустимо най-бързо, с цел да се справите с зародилата обстановка. Единият вид е да държите скрити пари в дома си, а другият – в банкова сметка. Можете да извършите композиция и от двете, при изискване че няма да се изкушавате да ползвате парите в брой за други неща.

Съхраняването на сумата вкъщи ни обезпечава бърз достъп до средствата, само че крие опасности във връзка с сигурността. В случай на естествено злополучие или грабеж не бихте разполагали с фонда в миг, в който имате най-голяма потребност от него. При депозирането на парите в банка се обезпечава високо равнище на отбраната им за сметка на тяхната ликвидност. Трябва да сте сигурни, че ще имате достъп до средствата в границите на 1-2 дни, като и да бъдете деликатни във връзка с банковите такси.
 istock istock
Той би трябвало да може да покрие вашите потребности за интервал от към 6 месеца. Минимумът е 3 месеца, само че колкото по-солидна сума съумеете да заделите, толкоз по-спокойно ще гледате към бъдещето. Разбира се, сумата в този фонд не трябва да бъде и прекомерно огромна (за над 12 месеца), тъй като неинвестирани пари не носят облага. Както знаете, в България от дълго време към този момент не се печели от лихви по спестовни или разплащателни сметки.

Как да спестяваме за фонда

Ако до момента не сте спестявали и нямате спешен фонд, то в този момент – по време на пандемията – е доста добра концепция да започнете. С съществуването на спешен фонд бихте посрещнали по-спокойно инфлацията и рецесията, защото ще имате „ финансова възглавница “. Аварийният фонд е буфер сред вас и живота освен по време на рецесия, тъй като изненадващи събития могат да се случат когато и да е и е добре да сте готови за тях авансово.

 
Дори да икономисват постоянно за дълготрайните си цели, някои хора не плануват в персоналното си обмисляне този финансов буфер и при зародил ексклузивен разход протягат ръка към своите спестявания. А по този метод се отдалечават от постигането на задачите, които са си сложили. Другото значимо предписание е заделянето на средства за спешен фонд да бъде планувано преди човек да насочва каквито и да е спестявания към капиталови артикули.
 istock istock
Когато спестявате за спешен фонд, няма ограничавания по отношение на сумите – може събирате с дребни вноски всеки месец или случайно с разнообразни по величина суми. А в случай че се е наложило да ползвате спешния си фонд, първата ви цел е да го възстановите до първичния му размер. Ако пък загубите прихода си и ви се наложи да живеете дълготрайно с тези пари, пробвайте се да ограничите разноските си, с цел да ви стигне сумата за допустимо най-дълго време. Наред с това би трябвало да търсите нов източник на доходи, с цел да не се постанова да прибягвате до заеми.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР