Колкото и дълбоки да са противоречията, колкото и изострени да

...
Колкото и дълбоки да са противоречията, колкото и изострени да
Коментари Харесай

Радев за Украйна след срещи с Ердоган и Орбан: Изявленията на световни лидери будят тревога

Колкото и дълбоки да са несъгласията, колкото и изострени да са споровете в съседство на Европа, постигането на тяхното стабилно разрешаване е допустимо единствено със средствата на дипломацията. Затова е изключително значимо дипломацията да бъде насърчена и употребена като инструмент за попречване на рецесиите и войните.

Това написа във Facebook президентът Румен Радев.

Ето какво написа още президентът, който взе участие в дипломтическия конгрес в Анталия:

Признателен съм на президента Реджеп Тайип Ердоган за поканата да вземам участие в Третото издание на дипломатическия конгрес в Анталия, отдаден на ролята на дипломацията, както и за ползотворните срещи с премиера на Унгария Виктор Орбан и с министър-председателя на Молдова Дорин Речан.

Възстановяването на разговора сред Русия и Украйна със средствата на дипломацията е изключително настоящо на фона на ескалацията на военните дейности. Изявленията на международни водачи през последните няколко дни будят паника. В никакъв случай не можем да взимаме решения, които водят до разгръщане на този конфликт както териториално, по този начин и с използването на нови оръжия. Стигне ли се до приложимост на нуклеарни оръжия, всичко губи смисъл.

Една от задачите на срещите ми през днешния ден и с президента Ердоган, и с министър-председателя Орбан, беше да възстановя доверието към България като благонадежден сътрудник в енергетиката. Явно ръководещите в България към този момент са не запомнили срама от така наречен „ енергийна вноска “ за в допълнение облагане на преноса на газ, която промушиха през Народното събрание и единствено след два месеца бяха принудени да я анулират, само че нашите сътрудници не са не запомнили.

Сключеното съглашение с турската енергийна компания „ Боташ “, предоставящо благоприятни условия България действително да търгува с природен газ, за което единствено преди 4 месеца „ Булгаргаз “ подписа меморандум с унгарската компания MVM, се оказа неефикасно след погрома, нанесен върху доверието с „ енергийната вноска “. Унгария избра директно да се договаря с „ Боташ “, а България още веднъж се трансформира в територия, през която единствено минава газ. Някой ще потърси ли отговорност от ръководещите за пропилените благоприятни условия? Качеството на ръководството зависи от равнището на упоритости и от съществуването на качества за тяхното реализиране. В момента нито едно от двете е налично.

Бъдещето на българското държавно управление зависи най-много от доверието сред партиите в обединението и от самооценката, която си дават. Напоследък обаче виждаме странни критерии за оценка на министри – някои от водачите в обединението споделят, че министърът на защитата би трябвало да освободи поста, тъй като не прави задоволително за Украйна. Друг водач от ръководещата коалиция пък в типична почтена доверчивост даже възкликна, че министърът би трябвало да остане, тъй като доста го харесвали в Украйна. Кога тези хора ще запитат дали министърът на защитата го харесват в Българската войска и какво прави той за сигурността на България? Моето очакване е да видя министър, който ще прави всичко допустимо и ще работи предпочитано за сигурността на България.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР