Kолкото и да се гордеем с мъжкото ледено хоро в

...
Kолкото и да се гордеем с мъжкото ледено хоро в
Коментари Харесай

Наша шефка в ЮНЕСКО отряза леденото Калоферско хоро

Kолкото и да се гордеем с мъжкото ледено хоро в Калофер, то към момента не покрива критериите на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание. За това първо заяви доктор Ирена Тодорова, изпълнителен шеф на Регионалния център на ЮНЕСКО в София, осведоми "Монитор ".

„ Мъжкото хоро е отвън фокуса на ЮНЕСКО! Критериите за регистриране в регистрите на нематериалното културно завещание са доста ясни и не е редно да спекулираме с тях.

Нито с такава лекост да се приказва обществено, че тази година, както и предходната, представителите на ЮНЕСКО са тук, с цел да легитимират „ традицията “ „ достоверността “ на мъжкото хоро и да й отдадат заслуженото място в международен проект. “, написа в обществените мрежи тя.

Основната причина хорото да не може да попадне и в Националния указател за нематериално културно завещание, който е наложителна първа крачка към ЮНЕСКО, е, че на този стадий не може да потвърди критерия си за уседналост от 50 години.

Този проблем е част от тематиките, които ще бъдат разнищени на поредност полемики, отдадени на мястото на българското нематериално завещание на международната културна карта.

Първият спор се организира през днешния ден. Той е част от плана „ Опазване на нематериалното културно завещание посредством повишение на гражданското присъединяване в процесите на формулиране, осъществяване и мониторинг на политики и законодателство “.

„ Разбирам, че към момента се лутаме сред комунизма и демокрацията, само че би трябвало да разберем, че към този момент работим в други условия. Условията на пазара.
Гражданинът е доста повече консуматор и по-малко жител.

С други думи, в случай че ние не съумяваме да продаваме добре продукта на нематериалното културно завещание, то вие няма да получите никакъв противоположен резултат.

Обаче ние, като хора призвани да се занимаваме с това, би трябвало да разберем едно в действителност значимо нещо. В нематериалното културно завещание има доста повече идея, в сравнение с пари. Това е нещо, което ще опази нашата еднаквост за генерации напред “, съобщи по време на обществената полемика Тодорова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР