Колкото и да ни се иска, трудно е да намерим

...
Колкото и да ни се иска, трудно е да намерим
Коментари Харесай

Е123 – опасната боя в храните


Колкото и да ни се желае, мъчно е да намерим хранителен артикул в супермаркетите, който да не съдържа в описанието на съставките най-малко едно от така наречен Е-та. Законодателните ограничения през днешния ден

изискват

оптимално в детайли изложение на състава на процесираните храни и

производителите за задължени да показват всички изкуствени съставки в предлаганите от тях артикули.

Затова Е-тата към този момент имат непроменяемо наличие върху етикета със наличието на

всеки хранителен артикул.

И макар че измежду съставките, означавани с Е и номер, има и потвърдено безвредни такива, резултатът на множеството от тях към момента не е изцяло обяснен. На този стадий

някои от тях даже се смятат за рискови за здравето на потребителите.

Веществото, обозначавано върху етикетите като Е123 , е багра, известна с наименованието амарант заради близостта си с цветовете на растението, носещо същото име. Е123 придава тъмночервено до лилаво оцветяване на продуктите, в които се прибавя и не трансформира усета им.

Наложен в началото в козметиката и текстилната индустрия, през днешния ден амарантът се употребява все по-широко и в хранителната промишленост . Установено е, че най-често той се включва в състава на захарни произведения (близалки, кексове и други сладкиши), желета, супи и други Употребява се даже за потъмняване цвета на плодовете при консервирането им. В последните години Е 123 се употребява и за възстановяване цвета на виновност, ликьори и други алкохолни питиета.

Е123 е водоразтворимо вещество и съществуването му в продуктите, които консумираме, може да се потвърди елементарно, в случай че водата се оцвети в алено след измиването им.

Разрешението за прилагане на амарант в хранителната промишленост към момента е

въпрос на решения на локално равнище в обособените страни. Е123 се употребява свободно в страните от Европейския съюз, само че е неразрешен за приложимост от Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати като евентуален канцероген . Действието му в организма към момента не е изцяло изяснено, само че се допуска, че то носи редица негативи.

Свързани публикации.. Оцветители в напитките – в нормата ли са? 0 Е123 в храни и козметика – аленото багрило амарант 0 Синтетичните оцветители отговорни за детската хиперактивност 0

Клинични изследвания демонстрират, че Е123 може да се асоциира с нараснал риск от астма и екзема или с обостряне деянията на тези положения. Има и данни, че храни, съдържащи амарант, предизвикат хиперактивност при децата.

До изясняване действителните рискове от постъпването на Е123 в организма е желателно артикули, които го имат в състава си, да се заобикалят или да се употребяват допустимо по-рядко. Същото важи и за другите субстанции, означавани с Е и числов знак, които ще преглеждаме напред във времето.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР