Колкото и да изглежда абсурдно на пръв поглед отказът на

...
Колкото и да изглежда абсурдно на пръв поглед отказът на
Коментари Харесай

Готви ли се Мъск за поглъщане на Twitter?

Колкото и да наподобява неуместно на пръв взор отводът на милиардера Илон Мъск от участие в борда на шефовете на Twitter отваря вратата за евентуално враждебно усвояване на компанията и може да докара до спомагателна волатилност на нейните акции, настояват анализатори, представени от Си Ен Би Си.

Решението на Мъск да не се причисли към борда значи, че той няма да е бъде зависим на предписание, което би му попречило да бъде автентичен притежател на повече от 14,9% от елементарните акции на Twitter. Според доста анализатори това значи, че основният изпълнителен шеф на Tesla би мобъл да усили каузи си в обществената мрежа и вероятно да се опита да откри надзор над нея.

„ Промяната от уикенда значи, че на компанията няма да ѝ се наложи да се занимава с шеф отстъпник, който написа в Twitter за полемики на равнище ръб. Това би било недопустимо “, написа Дон Уилсън от Gordon Haskett Research.

„ От друга страна, това значи, че Twitter ще би трябвало да се оправи с вложител, който има 9% от компанията и има нужните запаси, с цел да придобие останалите 91%. Като се има поради какъв брой неустойчив е Мъск, скоро можем да станем очевидци на сходен ход. Може обаче и нищо сходно да не се случи. Това е сянка, надвиснала над Twitter “, добави той.

В последна сметка Twitter може да реши да глътне „ отровното хапче “, или да прибегне до проект за правата на акционерите, с цел да се отбрани от враждебно усвояване. Според Билсън обаче и двата метода крият риск, защото те могат да разгневят Мъск.

„ Трудно е да се ангажираш с капиталова теза, тъй като в никакъв случай не знаеш от кое място ще задухат ветровете. С този човек не мисля, че има нещо, което е отвън менюто “, сподели той.

Анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс е на сходно мнение.

„ Това явно ще бъде неприятелска обстановка “, разяснява сподели Айвс пред Си Ен Би Си.

Акциите на Twitter записаха най-хубавото си показване на борсата от първичното си обществено предложение насам, откакто Мъск разкри, че има дял от над 9% в компанията. Цената на книжата скочи с още 2% на идващия ден, откакто той разгласи, че ще се причисли към борда на шефовете. След анулацията на решението през уикенда, в понеделник акциите се показаха нерешително, защото неяснотата продължава да тегне над тях.

„ Макар че към момента не е ясно какви тъкмо са целите на Мъск, ние чакаме неговите постове в Twitter да притеглят още по-голямо внимание, което може да докара до волатилност при цената на книжата “, сподели аналзиатор на KeyBanc.

 Джийн Мюнстър от Loup Ventures обаче счита, че „ в по-голямата си част драмата към този момент е завършила “.

„ Разберете, че за него има нещо значимо в отбраната на свободата на словото и че той ще продължи да работи в тази тенденция. Разберете, че той вижда това като опция, която не е по-малка от електрификацията и пътуването в космоса. В последна сметка обаче считам, че той има прекомерно доста задължения, с цел да поеме управлението и на Twitter ”, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР