Колкото и да е невероятно, доматите могат да се отглеждат

...
Колкото и да е невероятно, доматите могат да се отглеждат
Коментари Харесай

Домати могат да се отгледат и без поливане, ето как

Колкото и да е необикновено, доматите могат да се отглеждат без поливане, по така наречен Метод на Казарин. Важното е да се използва  прерасъл разсад.   

Всеки самоуважаващ себе си градинар счита, че е задължен най-малко веднъж седмично да полива растенията. Това е първата неточност, тъй като по този метод лишаваме растенията от тласък за в началото развиване на корена.

Отсъствието на плодове разрешава на стъблото и листата да получат нужните хранителни субстанции от почвата и водата. Самото формиране на плодове дава подтик на развиване на кореновата система, което има доста отрицателен резултат върху бъдещата годишна продукция, тъй като в този интервал растенията харчат всичките си сили  да развиват кореновата система.

Липсата на поливане е сигнал и тласък за корените. В този случай те би трябвало да  търсят и извличат вода независимо, даже преди началото на интервала на плододаване.

По този метод корените стават по-мощни, което значи, че те могат да обезпечат необходимите  хранителни субстанции за растенията, когато встъпят в интервал на плододаване.

Как вярно да засадим доматите, с цел да порастват без поливане?

При засаждане на разсада (без почвена кома) се подготвя гъста глинена каша, в която се потапят корените и половината стъбълце. Така се обезпечава здрава връзка с почвата.

При засаждането би трябвало да се съблюдават следните условия:

- всички долни листа на доматите трябва да се отстранят;

- изкопават се ямки на разстояние 25-30 см и дълбочина, не по-голяма от половината стъбълце на растението;

- ямките се запълват със примес от компост и угнил оборски тор (може да се пропусне внасянето на оборски тор за да се избегне пренаторяване);

- прибавя се пепел (не повече от 2 шепи) и се смесва;

- прибавя се по 2 г калиев перманганат (може да се размени с стоманен сулфат) на 10 л вода и всяка ямка се полива с към 5 л.

Пристъпва се към  засаждане - разсадът се слага хоризонтално, като връхчетата би трябвало да са насочени на север. Корените и част от стъблото се засипват с малко количество пръст, не повече от 3-5 см. Трябва да се внимава растенията да останат на не по-голяма дълбочина от 5 см от повърхността на земята, тъй като в противоположен случай ще се получи противоположен резултат.

Горната част на стъблото се привързва отвесно към авансово готови колчета и се полива с 5 л вода на всяко растение.

Растенията се резервират свежи и при много високи температури не повяхват от мощното слънце. Не бива да се основава паника, в случай че след известно време, а точно, когато земята в ямките позасъхне и листата стартират да повяхват. Именно в този интервал стартира дейното развиване на кореновата система и доста скоро ще бъдат витални и здрави.  

По този способ могат да се отглеждат домати на безусловно всякаква  почва. Трябва да се има поради единствено един колорит: в оранжериите, където почвата е преди всичко влажна, се изисква да се поддържа просвета на поливане, само че не трябва да бъде по-често от един път месечно.

Главното, което би трябвало да се запомни, е това, че  приемането на живителна влага за растенията е нужно в процеса на плододаване.

Методът е тестван и работи. Безусловно, има доста други способи за приемане на високи добиви, само че си заслужава да се опита.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР