Колко воден ресурс имаме, зависи от това колко разумно го

...
Колко воден ресурс имаме, зависи от това колко разумно го
Коментари Харесай

Климатът в България няма да е същият: Тези райони са в опасност

Колко воден запас имаме, зависи от това какъв брой рационално го употребяваме. България не е от най-богатите на водни запаси страни в Европа, само че на този стадий те са задоволителни, с цел да задоволят потребностите ни.

В подтекста на продължителна суша и стопляне обаче наклонността е към стесняване на този воден запас. Зависи от съответните условия – какви ще бъдат годините.

Това мнение изрази в изявление за БНР проф. Емил Гачев от Института за проучване на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките преди конференцията на тематика " Мит ли е, че България е богата на водни запаси? ", заяви БНР.

Може да се усети воден недостиг в избрани региони на страната, предизвести експертът и уточни като най-застрашени Югоизточна България, Североизтока и линия по брега на Дунав към  Видин.

" Планините са водните резервоари. Колкото по-далече си от планините, толкоз по-малко благонадежден източник на вода имаш. И когато и самият климат е засушлив, това може да докара до водна рецесия. "

Понастоящем водният запас на България е задоволителен. По-голямата част от територията на страната е отвън воден стрес през по-голямата част от времето, само че климатът ни ще става все по-средиземноморски, лятото – все по-сухо. Дори преваляванията да останат едни и същи, стоплянето на климата ще докара до по-големи изпарения, разяснява проф. Емил Гачев в предаването " Преди всички ".

Реално водният запас, който се образува върху самата територия на страната е 16-18 милиарда кубични метра. Останалите – от дунавските води, не са пълностоен запас, защото нямат питейни качества, разясни проф. Гачев. Така по думите му се оказва, че питейният ни запас е по-малък, в сравнение с в статистиката.

Да не бъдем алармисти, прикани той и заключи, че водна рецесия у нас не се обрисува в близко бъдеще.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР