Колко вода трябва да пиете на ден? И други въпроси относно хидратацията, отговорени от експерти

...
Докато знойните температури обхващат страната, хидратацията е най-важното – но
Коментари Харесай

Докато знойните температури обхващат страната, хидратацията е най-важното – но колко вода трябва да пиете? Според експерти, вероятно е повече, отколкото си мислите. Но те също така предупреждават срещу твърде много добро нещо.

„Телата ни са изградени предимно от вода – това трябва да ви говори нещо,“ д-р Алекса Мисес Малчук, семеен лекар с членска организация практиката за първична медицинска помощ One Medical, каза пред CBS News за важността на водата.

Водата играе няколко важни роли във функционирането на телата ни, от регулиране на температурата ни до смазване на ставите и защита на органи и тъкани.

стареене и хронични заболявания.

За да сте сигурни поддържате нивата на водата си, помолихме експерти за отговори на вашите най-търсени въпроси за хидратация.

Колко вода трябва да пиете на ден?

Повечето хора са чували за указанието „8 чаши на ден“, но Mieses Malchuk казва, че това е само общо правило. В действителност тялото ви може да се нуждае от повече в зависимост от определени фактори.

"Истината е, че колко вода се нуждае човек е малко по-сложно", казва тя. „Всъщност се основава на размера на тялото на някого, колко е активен, какво яде и дори времето.“

Например, ако навън е по-топло и влажно, вероятно имате нужда от повече вода .

Осем чаши, общо 64 унции, „обикновено е добра отправна точка, стига хората да осъзнаят, че всъщност може да се нуждаят от повече“, добавя тя.

Според Институтът по медицина на Националните академии, дневните препоръки за вода варират от 2,7 до 3,7 литра, или 91 до 125 унции. Но не всичко трябва да е от чаши вода; включва и прием на вода от други напитки и храна.

Колко вода е твърде много?

Възможно е да пиете твърде много вода, но това не е често срещан проблем.

Въпреки това твърде много вода или други течности, като например спортни напитки, може да причини спешна медицинска помощ, наречена хипонатремия, известна също като водно отравяне или водна интоксикация. Това се случва, когато тялото ви изпитва дисбаланс на електролити.

Нивата на водата в тялото се повишават и клетките се подуват, докато тялото ви се опитва да регулира концентрацията на електролити, което може да причини здравословни проблеми, д-р Махеш Полаварапу, медицински директор на спешното отделение в New York-Presbyterian Westchester, наскоро каза за CBS News.

„Ако имате твърде много вода, това ще избута тази вода в клетките, за да балансира концентрациите на натрий и други електролити“, каза Полаварапу. „Така че когато това се случи, вашите мозъчни клетки и други клетки в тялото ви започват да набъбват.“

В екстремни случаи това може дори да бъде фатално.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват хората да не пият повече от 48 унции или 6 чаши на час.

Но за повечето здрави възрастни, „Това не е нещо, за което трябва да се тревожите; трябва да пиете толкова вода, колкото смятате, че е необходимо“, каза Полаварапу.

Какво е най-добрата вода за пиене?

„Най-добрата течност за хидратация е обикновена чиста вода“, казва Mieses Malchuk, добавяйки, че лекарите може да имат различни препоръки за хора с определени медицински състояния или фактори на начина на живот, като например елитен спортист.

„Чистата“ част от това може да бъде трудна – според скорошно проучване почти половината от чешмяната вода в Съединените щати се изчислява, че съдържа PFAS или „вечни химикали“.

Химикалите, използвани в съдове за готвене с незалепващо покритие, устойчиви на петна продукти и други предмети, са свързани с по-висок риск от редица здравословни проблеми, включително някои видове рак.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР