Колко вида риба можете да добавите към ухата? Какви тигани

...
Колко вида риба можете да добавите към ухата? Какви тигани
Коментари Харесай

Уха: любимата рибена супа на руските царе

Колко типа риба можете да добавите към ухата? Какви тигани да употребявате? Ще ви разкажем за всички разновидности.

Ястията с риба и морски блага заемат особено място в царското меню през XVI век. Съвременниците на Иван Грозни означават, че на масата му се сервират великански есетри и чигове, ловко поднесени с впечатляваща украса.

Легендата споделя, че от всички тези рибни ястия Иван най-вече обича уха. Според историка Павел Сюткин, в ерата на Иван всеки ден се сервират разнообразни типове супи (с изключение на Великите пости): богата уха с риба; или каля (вид супа) от риба или гъби, чийто главен съставен елемент са киселите краставички. В исторически проект думата „ уха “ не значи тъкмо рибно ядене. Едва от XV в. този термин последователно стартира да се приписва на рибената чорба.

За страдание, никой не може да откри истинската царска рецепта за уха. В наши дни това е гореща рибена чорба, приготвена с три или четири типа риба, картофи, лук, подправки и билки; само че съвсем всяко семейство си има своя лична неповторима рецепта в огромни, остарели домашни готварски книги.

Какви са главните секрети на вкусната уха? На първо място, рибата не би трябвало да бъде замразена, а постоянно прясна. На второ място, ухата нормално се подготвя не от един тип риба, а най-малко от два и най-много от четири. Изключение може да бъде супата от алена риба, която се подготвя от един тип риба – есетра, белуга, пъструга, нелма и сьомга. Класическата версия на ухата съдържа риба, която има леплив, мек и „ сладостен “ усет. Най-подходящите типове риба за тази чорба са щука, сулка, елементарен бибан и бяла риба, само че можете да употребявате и шаран, речен кефал, златиста каракуда и червеноперка.

Освен това ухата би трябвало да се готви в открит тиган, без похлупак, на слаб или сдържан огън, с цел да не заври бързо. Супата би трябвало да се готви в неокисляеми съдове (емайлирани или глинени).



Личен списък

Предлагам да приготвим уха по моята остаряла фамилна рецепта. Тъй като дядо ми постоянно е бил фен на риболова, на фамилията ми в никакъв случай не му се е налагало да купува риба. Спомням си онази атмосфера на мира и искреност, когато цялото ми семейство се събираше към масата за хранене и чакахме дядо да ни сервира обичаното си ядене, до момента в който споделя дълги и пленителни истории за риболовните си завършения.
Съставки:Щука – 1 огромна или няколко малкиБяла риба – 1 огромна или няколко малкиГлава на сьомга – 500 гЛук – 2 бр.Морков – 1 бр.Картофи – 5 бр. (малки)Зърна черен пиперСол (1 супена лъжица или на вкус)Копър, магданозПриготвяне:
Измийте рибата и я почистете. Вземете леген и го напълнете с вода, сложете щуката и бялата риба и ги почистете благодарение на нож или специфичен инструмент за премахване на люспи, като вървите против посоката на люспите. След това отстранете вътрешностите и измийте добре рибата. Нарежете я на дребни късчета.



Олга Бровкина

В огромна тенджера поставете главата на сьомгата и водата и оставете да заври. След това намалете да къкри и варете към 15 минути, до момента в който рибата се сготви добре.



Олга Бровкина

Пригответе зеленчуците: обелете картофите, лука и морковите, нарежете картофите и морковите на кубчета, а лука нарежете на полумесеци. Извадете главите сьомга от тенджерата. След това прибавете зеленчуците и оставете да къкри 10 минути, до момента в който всички зеленчуци омекнат и се сварят. Опитайте и прибавете сол. Добавете нарязаната щука и бялата риба, по-късно зърната черен пипер. Оставете бульона да заври, намалете котлона да къкри и гответе 15-20 минути.



Олга Бровкина

Накрая прибавете пресни билки (копър и магданоз) и сервирайте. В Русия нормално ядем ухата с мрачен ръжен самун или пирог с плънка от ориз и яйца, лук или риба (т.нар. разтегай, дребни съветски пайове с риба).



Олга Бровкина

Приятного аппетита!

създател: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР