Колко трудно е да пробиеш в тениса, показва справка на

...
Колко трудно е да пробиеш в тениса, показва справка на
Коментари Харесай

Колко са спечелили българите от тенис

Колко мъчно е да пробиеш в тениса, демонстрира информация на АТР, която бе направена след финала на “Уимбълдън” преди две седмици. От милионите, които играят при мъжете, единствено 24 691 са спечелели най-малко $ от наградните фондове на шампионатите. Реклами и други контракти не влизат в тази ранглиста. От тези тенисисти 640 са минали границата от 1 милион $, което си е много сериозна цифра.

За страдание обаче, не може да става съпоставяне с по-старите генерации, тъй като тогава наградните фондове в предишното не бяха това, което са в този момент. Заради това Пийт Сампрас е да вземем за пример едвам пети в класацията, изпреварен от “светата троица” на актуалния тенис Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал. Пред него е и шотландецът Анди Мъри, който стигна до две победи на “Уимбълдън”. Фалирарият Борис Бекер е също много напред като представител на предното потомство тенисисти, като е прибрал над 25 милиона $. Това обаче не му попречи да разгласи неплатежоспособност и кредиторите му да разпродадат купите, които е спечелил, на обществен търг.

Единственият милионер от българските тенисисти е Григор Димитров. Той има над 16 милиона $ от наградни фондове и е на почетното 30-о място във безконечната класация макар огромните проблеми, които има през последната година. Все отново беше №3 в света и завоюва финалния шампионат на АТР в Лондон. Всички останали български състезатели не са спечелили общо колкото Григор Димитров. След него с близо половин милион от наградни фондове е Орлин Станойчев. Шестцифрени са парите на Александър Лазов и Ивайло Трайков.

Интересното е, че в листата е даже Матей Пампулов, а брат му Божидар липсва. По време на социализма това бяха най-силните ни състезатели, като съгласно всички са имали гения да пробият и напред в ранглистата, само че тогава имаше ограничавания. На всичко от горната страна всички средства от наградни фондове трябваше да минават през държавна компания към БСФС, която по-късно ги разпределяше.
Най-огромната част от българите е с под 200 $ от наградни фондове. Сред тях е и ръководителят на федерацията Стефан Цветков, който има 86 $ за кариерата си. Друго забавно име е Иво Карамански-младши, който има 172. Той бе една от очакванията на българския тенис преди време. Карамански-старши бе разстрелян на 20 декември 1998 година от Стефан Въжарски по време на ваучър във вила в столичния квартал “Бояна”. С 4 $ повече е спечелил Стефан Тафров-младши, синът на някогашния външен министър и дипломат в няколко страни. Доста напред в родната ранглиста стигнаха младите ни очаквания Андриан Андреев и Александър Донски, които към този момент доближават до челните места измежду родните състезатели.

Васил Кирков от Асеновград играе за Съединени американски щати
От много време българи играят и за други страни, само че са включени в листата.Васил Кирков е роден в Асеновград, само че сега се състезава за Съединени американски щати. Георги Паяков пък бе тенисист от Испания. Александър Клинчаров съставлява Нова Зеландия, само че е синът на международната ни шампионка по художествена гимнастика Диляна Георгиева и петобоеца Владимир Клинчаров. Митко Благоев пък е дете на огромния ни щангист Благой Благоев, само че игра за Австралия.
Откритото на Съединени американски щати е най-скъпият шампионат
Откритото състезание на Съединени американски щати на кортовете на “Флашинг Медоу” в Ню Йорк остава най-скъпият шампионат в тениса. Тази година наградният фонд бе повишен на 57 милиона $, или с 8% повече от предходната. Победителите при мъжете и дамите ще завоюват невероятните 3,85 милиона всеки. Това е от 1973 година насам. Финалистите вземат по 1,9 милиона $. Само присъединяване в първия кръг подсигурява 58 000 $. При двойките купа носи 740 хиляди $, а за финалистите - 370 000.

Колумбиец печели пари единствено от двойки
Колумбиецът Хуан Себастиан Кабрал е спечелил тази година 804 230 $, и то единствено от игра на двойки. Той няма и $ доход на сингъл в някой шампионат от АТР.

Братятя на Джокович надалеч от него
Новак Джокович може да е №1 в международната класация и по извоювани пари от наградни фондове, само че братята му са много надалеч от него. Марко досега има 89 511 $ през кариерата си. Джордже, който е най-малкият, е единствено с 20 720 $. А Ноле към този момент е на път да стане първият в историята, който ще доближи котата от 150 милиона, извоювани от наградни фондове в тениса. Като сигурно може да го направи.

Георги Банов, “24 часа”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР