Колко струват българските сериали – и в буквален, и в

...
Колко струват българските сериали – и в буквален, и в
Коментари Харесай

Красимира Василева Хаджийска: NOVA участва с две предложения за наградите Emmy тази година

Колко костват българските сериали – и в дословен, и в метафоричен смисъл, г-жо Хаджийска? Нова тв преди малко стартира да излъчва най-новия – „ С река на сърцето “. Достатъчно ли е огромен ползата към българското кино от страна на феновете?

Съдейки по резултатите през последните години, виждаме, че наклонността е налице. Българският фен гледа и чака български сериали точно по NOVA, която се наложи като водещия тв канал в това отношение. Не спряхме вложенията си даже и по време на коронавирус пандемията, когато доста медии замразиха плановете си. Това е наш дълготраен ангажимент, в това число и да ги програмираме в най-гледаното време. Със сигурност е по-рентабилно да излъчваме непознати продукции, само че ние не го вършим.

Опитваме се да създадем други вероятности за филмовите създатели у нас. Тази есен приключваме историята на престъпната драма „ Братя “ и имаме огромна премиера – фамилната сага „ С река на сърцето “.

Убедени сме, че новият сериал ще остави неповторим отпечатък, тъй като е сниман и режисиран майсторски, а актьорският състав е приказен. Всички в екипа са изпяло отдадени и от няколко месеца живеят във Видин, където са фотосите.

Подкрепата на NOVA има осезаемо въздействие в основаването и промотирането на български сериали, само че поддръжката надвишава това. В случая даваме нов мотив да се обърне взор към Северозападна България. Този сериал ще го покаже в нова светлина и съм сигурна, че ползата към него ще се ускори.

Много звезди и доста пари в другите тв формати - по този начин наподобява есенната стратегия на Нова тв. На кои „ гвоздеи “ разчитате?

Жанровото многообразие е огромно, стандартът на продукциите е висок, а лицата, които ги показват, са измежду най-обичаните у нас. Българският фен към този момент знае, че в случай че се появи забавен формат на международния тв пазар, първо ще го види по NOVA. Предизвикваме освен съперниците, само че и себе си. Така е всеки сезон.

Заедно с всички продуценти работихме доста, с цел да осигурим шест мощни оферти тази есен – „ Голямото гонене “, „ Игри на волята: България “, „ С Рачков всичко е допустимо “, „ Звездите в нас “ и двата български сериала.

Как избрахте „ Голямото гонене “?

„ Голямото гонене “ е игра от ново потомство, с доста повече въпроси, динамичност и бързи реакции. От 5 септември тя към този момент е у нас с Ники Кънчев. Няма по-подходящ и мощен водещ в България, който да застане с целия си престиж, познания и харизма зад сходен огромен план. Зрителите му гласоподаваха голямо доверие още със старта на предаването и постигнатият резултат още с първия епизод изрично сподели това.

Всички формати избираме въз основата на обширен разбор на зрителските настройки. Заслугата е напълно на програмния ни отдел, в който работят едни от най-опитните специалисти по тв наличие. Следят от близко медийния пазар и международните трендове.

„ С Рачков всичко е допустимо “ да вземем за пример е по лиценз на френския формат „ В петък всичко е разрешено “ – неповторимо шоу, обичано освен на френската аудитория, само че и в Германия, Италия, Австралия, Съединени американски щати, Канада. Вярвам, че Димитър Рачков ще го трансформира в наложителното съботно развлечение и за българите.

Другият ни акцент –„ Звездите в нас “, е напълно нов тв план. Ние сме измежду първите страни в света, в който се показва, откакто се появи по ITV във Англия. След България предстоят министър председатели и в още няколко страни.

Спомняте си, че точно по NOVA за първи път у нас стъпи и колумбийското риалити Desafio. Българската версия, както знаете, е „ Игри на волята: България “. Вече имаме четири сезона и с него есенният сезон на NOVA започва с голяма преднина. Средно 37% от феновете в дейна възраст (18-49 г.) наблюдаваха първия епизод.

Наградата в „ Голямото гонене "  няма таван, най-малко по този начин е в истинското шоу. До какъв брой може да стигне облагата у нас?

В българската версия на играта също няма таван и това е отлично. Знанието не може да бъде лимитирано. За всеки участник в първия стадий паричната стъпка на въпрос е 500 лв., а крайната сума зависи единствено от знанията на участниците и кондицията на преследвачите.

Защо викторините, които имат и учебен резултат, се трансфораха в новия ефирен тренд?

От частните малките екрани NOVA първа наложи този вид игри. Купихме правата за „ Стани богат “ и я стартирахме през 2001 година в нашия ефир. В момента „ Голямото гонене “ е най-горещото предложение на пазара. Според формалните пийпълметрчнни данни първият епизод е привлякъл над 32% от всички фенове в дейна възраст (18-49 г.), които са гледали телевизия в този час. Консултантът на формата твърди, че нашата продукция е на международно равнище и е впечатлен от водещия и преследвачите.

Рекламите забавят своя растеж през 2022 година съгласно прогноза на Българската асоциация на информационните организации (БАКА) поради инфлацията, войната в Украйна и коронавирус. Как това ще се отрази на малкия екран?

След коронавирус пандемията рекламният пазар у нас означи двуцифрен растеж през 2021 година Отдавна не бяхме виждали това. Съвсем разумно е растежът през актуалната година да е в естествени граници в границите на 8-9%. Със сигурност коронавирус научи и нас, и рекламодателите ни да гледаме по друг метод на спешните обстановки - по-уверено, да взимаме по-смели, само че не и прибързани решения, да премерваме рисковете. Затова компанията ни гледа оптимистично към 2023 година, продължавайки да влага в качествено и ново наличие. Прогнозираме подобен растеж от към 7-8%, както и по-висока инфлация на рекламния пазар.

„ Юнайтед Медия " – притежателят на Нова тв, ще бъде хазаин на полуфиналите на международните тв награди „ Еми “ в Дубровник – нещо, което се случва за първи път в нашия район. Нова тв ще се бори ли за фамозната премия?

Това е огромна вест за всички нас и доста огромно самопризнание за „ Юнайтед Медия “, която бе определена от Международната академия за телевизионни науки и изкуства да бъде част от процеса на селекция за премиите „ Еми “. На събитието - на 14 септември в Дубровник ще участват и двама от актьорите от сериала  " С река на сърцето " – Яна Маринова и Александър Сано. Смятам, че този нов артикул ще бъде почтена кандидатура в идващото издание на премиите.

Тази година участваме в две категории с престъпния сериал „ Отдел Издирване " и с документалния материал на журналиста на NOVA Глория Николова - за положението на психиатричната грижа в България „ Последна спирка „ НенужниТЕ ".

Вие работите от 19 години за Нова тв. Как се промени през това време малкия екран?

Започнах работа в рекламния отдел на Нова тв през 2003 година Тогава екипът ни беше от 8 индивида и си деляхме четири компютъра. Всеки ден носехме рекламните клипове на касети „ Бетакам “ от централния офис на малкия екран към студията. Този образец частично илюстрира какъв брой бурни и бързи промени се случиха на медийния пазар у нас. Ние имаме интензивно присъединяване и принос за това. „ Нова Броудкастинг Груп "  продължава да впечатлява със своето развиване – от дребна районна телевизия до водеща медийна и софтуерна компания в този момент.

Цялото интервю с Красимира Василева Хаджийска може да бъде.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР