Колко струва апартамент от 37 кв.м – старо строителство, в

...
Колко струва апартамент от 37 кв.м – старо строителство, в
Коментари Харесай

44 хил. лева за общинска гарсониера в Кючука? На инкасаторка от Синя зона ѝ се сториха много

Колко коства апартамент от 37 кв.м – остаряло строителство, в напълно саниран панелен блок, състоящ се от стая с кухненски бокс, предверие, баня, тоалетна, тераса и маза от 7 кв.м? Ако отворите уеб страниците за продажба на парцели ще видите едни цени, само че в случай че се допитате до самостоятелни оценители, с които работи Община Пловдив и Съда ще се чудите кои ви лъжат – брокерите и специалистите по парцели.
Прочетете още
От година Община Пловдив разпродава жилищата си на чиновници, които имат дълготраен стаж. Макар Общинският съвет да взима крайното решение за продажната цена на съответния парцел,  той в 99% е този, даден от самостоятелния оценител. Това е специалист с лиценз, който изготвя пазарни оценки. В 99% от случаите обаче тези пазарни оценки за вътрешно прилагане на Община Пловдив даже не се приближават до действителните пазарни цени.

Такъв е и казусът с общински апартамент на ул. „ Братя Бъкстон ”. В края на 2021 година локалният парламент по предложение на зам.-кмета по общинска благосъстоятелност взима решение да продаде гарсониерата с потребна повърхност от съвсем 37. кв.м. на ползвателя й – инкасатор в Синя зона. Жената е била чиновник от близо 10 години, като е употребила общинското жилище най-малко 5 години на алегоричен наем.

Оценката, която дава самостоятелния оценител към Община Пловдив е 44 000 лв. – под 600 евро на квадратен метър. Сделката, за всеки един, който си търси парцел е повече от добра, само че не е и за купувача в лицето на общинския чиновник.   Така той завежда дело в Административния съд в Пловдив, като оспорва цената, призната от локалния парламент.  Съдебният състав разпорежда да се направи съдебно-оценителна експертиза. Така вещото лице, което е инженер, прави следното умозаключение:

„ След обстоен разбор на типа и положението на парцела, при посочени пазарни аналози, пазарната стойност на жилището е в размер на 33 200лв. Прави усещане при сравняването на съдебно-оценъчната експертиза с тази, осъществена в хода на административното произвеждане,че вещото лице, на което ответникът е упълномощил оценката и въз основа на това е определил предлаганата продажна цена, не е взело поради данни за цената,на която са били продавани общински жилища през 2021г ”.

Така странната оценка на локалния парламент е бутната от още  по-нелепата на инженера, който  съдът е поставил за експерт. Според него цената от 450  евро на квадратен метър „ пазарна цена ” е доста по-справедлива.

Все отново Общинският съвет би трябвало да вземе ново  решение,  като първо се  направи нова пазарна оценка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР