Колко сте похарчили за облак днес? На Робърт Ходжис са

...
Колко сте похарчили за облак днес? На Робърт Ходжис са
Коментари Харесай

Битката на изчислителните облаци набира сила

Колко сте похарчили за облак през днешния ден? На Робърт Ходжис са му нужни единствено няколко клика, с цел да си отговори на въпроса. Той отваря компютъра в домашния си офис в Бъркли, Калифорния, който демонстрира в действително време разноските за облак, направени от компанията му за бази данни Altinity. Половината от всички разноски на Altinity отиват за облака.

Приложението на Ходжис е като прозорец към бъдещето. С повишаването на сметките всяка компания без значение от размера си ще би трябвало да научи освен за изгодите от облака, само че и за разноските за него. Консултантската компания Gartner пресмята, че разноските за обществени облачни услуги ще доближат близо 10% от общите корпоративни разноски за осведомителни технологии (ИТ) през 2021 година по отношение на към 4% през 2017 година Много технофилски стартъпи харчат към 80% от приходите си за облачни услуги, пресмятат Сара Уанг и Мартин Касадо от компанията за рискови вложения Andreessen Horowitz. Ситуацията е аналогична на тази отпреди един век, когато електрическата сила се трансформира в съществена суровина (и кара някои компании да наемат нов тип шеф - по електроснабдяването).
Златна мина
За облачните компании обстановката се трансформира в същинска златна мина. Гигантите в промишлеността - като Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Гугъл Cloud Platform (GCP) и китайските Alibaba и Tencent, бързо уголемяват бизнеса си. Gartner чака световните продажби на облачни услуги да набъбнат с 26% през 2021 година до над 400 милиарда $. Но конкуренцията се раздвижва. На 9 декември Oracle, който е огромен производител на програмен продукт, регистрира по-високи доходи от предстоящите основно с помощта на бързия напредък на своето облачно звено. Пазарната му стойност набъбна с над 15%, или съвсем 40 милиарда $. Появяват се и голям брой компании, които да оказват помощ на бизнеса да ръководи своите изчислителни натоварвания. Една такава компания, Snowflake, коства 108 милиарда $. Друга, HashiCorp, стана обществена в Ню Йорк на 8 декември и в този момент може да се похвали с борсова стойност 15 милиарда $ - три пъти повече от последната ѝ частна оценка през 2020 година

Най-новата облачна групировка и ветровете, които я оформят, бяха изложени на показ в Re:Invent - най-голямата в света конференция за облачни калкулации, провеждана всяка година в Лас Вегас от AWS. Срещи, обсъждащи " оптимизацията на разноските " и " таксуването през AWS ", бяха измежду най-посещаваните. Съпътстващото ревю включваше щандове, където стартъп компании с имена като CloudFix, Cloudwiry и Zesty предлагаха помощ на клиентите при ръководството на активността им с облак.
Реклама Възможностите
Основният претекст на бизнеса за прекосяване към облак не е обвързван с разноските, а с " мащабируемостта " - опцията за достъп до спомагателни изчислителни запаси единствено с няколко щраквания. Но сметките за облака станаха по-сложни, както и по-високи, от време на време съперничейки си с тези от известните американски снабдители на здравни услуги. Сметката от AWS даже на дребен клиент като Duckbill Group, друга консултантска компания за разноски, може да се простира на повече от 30 страници, като изброява в детайли цената на всяка обособена употребена услуга от честотната лента в Индия (0.01 $ по поръчка до уебсайта) до виртуален сървър в Орегон (83.59 $ за Amazon Elastic Compute Cloud, работещ със програмен продукт с отворен код).

Това е напълно естествено, споделя Кори Куин, съосновател на Duckbill Group. Големите облачни снабдители като AWS, Azure и GCP съставляват обединявания от десетки услуги. AWS продава повече от 200 такива, вариращи от просто предпазване и анализиране на цифри, до всевъзможни профилирани бази данни и оферти за изкуствен интелект. Таксата за всяка услуга варира съгласно голям брой фактори, в това число броя на сървърите, употребяваното време или трансферираните байтове. След това идват отстъпките и специфичните предложения.
Основният претекст на бизнеса за прекосяване към облак не е обвързван с разноските, а с " мащабируемостта " - опцията за достъп до спомагателни изчислителни запаси единствено с няколко щраквания.
Уанг и Касадо оферират компаниите да обмислят построяването на лични частни облаци, с цел да понижат разноските. Досега малко компании са избрали такова " репатриране ", което е по едно и също време скъпо и затруднява бизнеса да се възползва от преимуществата на неограничените изчислителни запаси в обществения облак. По-скоро предприятията се пробват да професионализират своите " облачни финансови интервенции " (или Fin Ops съгласно наложителната софтуерна стенография), да вземем за пример обвързвайки бонусите на ръководителите, виновни за потреблението на облака, с контрола на разноските.
Реклама
За момента измерването на финансовото влияние на облака е объркващ ръчен развой. С повишаването на използването на облака той ще би трябвало да бъде автоматизиран, споделя Лидия Леонг от Gartner. Някои действия евентуално ще бъдат предоставени на външни реализатори от сорта на тези, които вършат Re:Invent. Някои продават композиция от консултантски и софтуерни принадлежности за оценка на потреблението на облака и оферират препоръки по какъв начин да се понижат разноските. CloudFix, който показа услугата си в Лас Вегас, предлага абонамент за пускане на потребителската настройка посредством програмен продукт, който усъвършенства облачната продуктивност на клиента.

Големите облачни компании са взели под внимание както новите компании, по този начин и възходящото бърборене на клиентите. Точно преди събитието в Лас Вегас AWS разгласи, че ще стартира да таксува по-малко за транспорт на данни към интернет, намалявайки сметките на милиони клиенти. Освен това компанията им оказва помощ да разпознават спестявания, да вземем за пример като предлага " Прост месечен калкулатор " (въпреки че той наподобява много комплициран и поддържа уеб интерфейс сяВъзходящият тренд продължава от предходната година, когато котировките се повишиха с към 50%, само че той остана на назад във времето поради природния газ.каш от края на 90-те).

В Microsoft разноските за Azure постоянно се включват в " дружествените съглашения " - всеобхватни абонаменти, за които огромните компании нормално се записват. GCP като най-малкия от първите три " мощно има вяра " в " мултиоблака ", споделя Амит Завери, старши изпълнителен шеф. С други думи, той има за цел да даде опция на клиентите да изберат най-хубавите и най-евтините облачни услуги от разнообразни снабдители (като по този метод им е по-лесно да изберат Google).
Скъпо, с опция за отстъпки
И въпреки всичко огромните снабдители не улесняват живота на клиентите на всички места. Това, че клиентите заплащат единствено за ИТ, които употребяват, като в същото време комбинират разнообразни услуги съгласно потребностите, е целият смисъл на изчисленията в облак. В AWS сложността се преглежда като конкурентно преимущество. Асортиментът от услуги на компанията се основава най-вече от самостоятелни екипи, които могат да иновират по-бързо (включително посредством смяна на метода на таксуване на клиентите). " Решихме да позволим на нашите разработчици да изградят каквото считат и да разпрострат своята креативност ", споделя Мат Гарман, който оглавява продажбите и маркетинга в AWS.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
Трите огромни доставчика също имат навика да вършат на ниска цена и елементарно прехвърлянето на данни в своите облаци, само че скъпо преместването от тях. Критиците упрекват AWS и в по-малка степен Azure и GCP, че са цифров " Хотел Калифорния ", където можете да се настаните когато и да е, само че в никакъв случай не можете да си тръгнете. Блокирането на клиентите по този метод може да ги подтикне да употребяват други услуги. Гарман възразява, че по-високата цена за пренасяне на данни отвън облак (egress на жаргона) отразява по-високите разноски за това упражнение. Почти по формулировка клиентите напущат с повече данни, в сравнение с са въвели.
Възходящият тренд продължава от предходната година, когато котировките се повишиха с към 50%, само че той остана на назад във времето поради природния газ. Каквато и да е истината, огромните маржове на брутна облага на облачните снабдители - повече от 60% в тази ситуация на AWS съгласно брокерската компания Bernstein - притеглят съперници. През септември CloudFlare, който оказва помощ на клиентите да обслужват онлайн наличие и да отблъскват цифровите офанзиви, пусна нова услуга за предпазване на данни, която не начислява такси за изходящи цифрови потоци. Матю Принс, шефът на CloudFlare, споделя, че това би трябвало да " отключи същинския капацитет на облака ", като разреши на бизнеса да смесва и съчетава услуги от разнообразни снабдители. " Всеки снабдител на облак има разнообразни мощни и слаби страни ", споделя Принс. Инвеститорите към момента виждат мощните страни на CloudFlare - макар скорошния спад на фона на общото изстудяване на новите софтуерни акции пазарната стойност на компанията 45 милиарда $ е осем пъти по-висока от тази след първичното ѝ обществено предложение през септември 2019 година
Ако
залози като този на Принс се изплатят, промишлеността ще стане по-конкурентоспособна. Що се отнася до Altinity, нейното компютърно табло е плод на нейния артикул - основана на облак база данни, която разрешава на потребителите да преглеждат информация, в това число сметки, в действително време. Компанията обмисля да пусне кода на таблото за всеки, който желае да го употребява или приспособява. Колко благородно от нейна страна.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР