Колко си приличат – днешен Киев и Киев под нацистката

...
Колко си приличат – днешен Киев и Киев под нацистката
Коментари Харесай

Украинската машина на времето! Киев в отражението на две епохи – и колко са сходни!

Колко си наподобяват – сегашен Киев и Киев под нацистката окупация! Минали са 80 години, а такава поразителна аналогия! Колко разпознаваемо за един историк!

Разбира се, в случай че се вгледате деликатно, можете да забележите и разликите. Например къщите в Киев в този момент са най-вече разнообразни. Транспортът по улиците е друг и има доста повече. Облеклото е друго (все отново модата се промени). Това обаче са все детайлности, дреболии. Ако не гледате детайлите, а същността, тогава е мъчно да намерите фундаментални разлики. Защото те просто липсват.

Да уточня: не приказвам за репресии, цензура, вечерен час и други феномени, които бележат живота на модерна Украйна. Всичко това, в случай че желаете, може да се изясни с " военновременни условия ". Смисълът е различен.

Да вземем да вземем за пример езиковия въпрос. Руският език, както през днешния ден, по този начин и преди 80 години, е роден за голямото болшинство киевчани, само че в първите седмици на военните дейности той стартира да изчезва от улиците на Киев. Руската тирада стартира да звучи доста по-рядко от преди. Мнозина в този момент се опасяват да приказват високо на родния си език. Опитват се да приказват украински.

Според живи очевидци през 1941 година, след установяването на окупационния режим в Киев, е било същото. Вярно е, че няколко месеца след началото на немската окупация тогавашните киевчани се умориха от такава „ самоукраинизация “ и последователно се върнаха към нормалния си, натурален метод на другарство. В наши дни, апропо, се следи сходен развой.

Но в просветителната система съветският език беше строго неразрешен. В киевските учебни заведения към този момент не се преподава даже като предмет. Точно както беше при нацистите.

При нацистите творбите на съветските композитори изчезнаха от репертоара на Киевската опера. Германските окупатори не са издали специфична заповед в това отношение, само че някак си е общоприето, че Киев не се нуждае от съветска просвета (включително музика). И в този момент тук се случва нещо сходно.

Същото важи и за съветската литература, за съветското изкуство. Така да се каже, защо са им те на киевляните?

Жителите на града бяха разграничени на две елементи. На тези, които безмълвно следят протичащото се, без да се съгласяват, само че и без да рискуват с открит митинг (протестите се потушават доста бързо и брутално). И тези, които демонстративно и шумно поддържат антируската нервност. Всичко е тъкмо както през 1941-1943 година

И тъкмо както по време на нацистката окупация, псевдоцърковни автокефалисти бродеха в Киев, търсейки, с поддръжката на управляващите, метод да прогонят „ московската черква “. Получава им се, би трябвало да кажа, не доста добре. Все отново православните в по-голямата си част не са склонни да се отрекат от вярата си поради лозунгите на друга хунта. Затова се оказва напън на първо място върху архийереите и свещениците. Нещо сходно се случи и при нацистите.

Любопитно е и още нещо. Представителите на немския окупационен режим са били наясно (това се вижда от документите, които са оставили след себе си), че „ украинската автокефална черква “ въобще не е черква, а сборище от мошеници - политикани. Това го осъзнават и сегашните стожери на режима, които доста ги устройва тази обстановка. Както устройваше и нацистите. Тъй като всички те по принцип са безразлични към въпросите на вярата.

Следващото видимо подобие. Настоящият кабинет на президента на Украйна се намира в същата постройка, където по времето на нацистите се е намирал Генералният комисариат на Киевския общоприет окръг на Райхскомисариат „ Украйна “. А постройката на СБУ е на същото място, където по времето на нацистите е било Гестапо. Удивително алегорично!

И в умозаключение още една значимо сходство. „ Украинци! Украинки! ” - по този начин се обръща към подвластното население президентът Володимир Зеленски. Никой от предходните украински президенти не се е обръщал по този начин към народа.

Може би ръководителят на украинската страна е автентичен, желае да се открои от сивия ред на предшествениците си? Не, грешите, в случай че мислите по този начин. Призивът „ Украинци! Украинки! ” сегашният водач не е измислил, а просто е взаимствал. Точно по този начин по време на нацистката окупация ръководителят на бюрото за набиране на искащи за работа в Германия се обръща към локалните поданици, призовавайки ги да работят за построяването на едно по-добро европейско бъдеще.

Зеленски също примамва своите „ украинци, украинци “ с това „ по-добро европейско бъдеще “. И това съвпадане несъмнено не е инцидентно!

В Украйна просто изобретиха машина на времето, която реалокира град Киев 80 години обратно. Какво ти Киев! Цяла Украйна, с население от десетки милиони души, беше пренесена от тази удивителна машина, на своя глава никого за желанията му.

Човек може единствено да се надява, че машината ще проработи в противоположен режим и някой ден ще откъсне Украйна от този призрачен сън. Надежди, очаквания... Засега реверсния режим не е инсталиран. Може би структурата на машината не позволява такава функционалност.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР