Колко ще струва - зависи от оборудването, поръчаните системи, какви

...
Колко ще струва - зависи от оборудването, поръчаните системи, какви
Коментари Харесай

Експерти: Новият самолет на властта с 12 до 20 места и да лети на дълги разстояния

Колко ще коства - зависи от оборудването, поръчаните системи, какви ще са седалките

Да се купи нов аероплан, който да размени настоящия 19-годишен “Фалкон ”, с който се возят първите в страната. Това решение взе държавното управление в сряда и натовари шефа на държавния Авиоотряд 28 да търси машина.

“24 часа ” се допита до специалисти, които имат изчерпателен взор върху самолети за министър председатели и президенти, каква машина е най-подходяща да бъде купена.

По неофициална информация от министерството на превоза се знае, че ще се търси 12-местен аероплан, който да може да прави и задокеански полети.

Експертите обаче споделят, че е по-добре

да се потърси

машина с

20-25 и даже

30 места,

с цел да може да лети дребна делегация, а освен първите хора в страната с екипа си.

И показаха като разновидности бизнес джетовете на “Боинг ” или А319 на “Еърбъс ”, какъвто употребява немският канцлер Ангела Меркел.

Ако се избере сегашният клас, то в авиацията се разясняват като вероятен избор “Чалънджър 650 ” - 12-местен аероплан, дължината на полета му е 7408 км, или пък “Гълфстрийм ” и “Лиърджет ”. У нас има два “Гълфстрийм ” и един “Чалънджър ” на канадската “Бомбардие ”. Това са положителни машини, само че са за по-къси дистанции.

И при самолетите е като при колите, има първокласни марки и по-скромни модели, разясняват специалистите.

Една от машините от висок клас е фалкон, модел Dassault Falcon 7X. Той е с огромна кабина, обсегът му на хвърчене е 11 920 км, в употреба е от юни 2007 година Може да прелети до Съединени американски щати, Канада и до други далечни дестинации, без да каца. Подобни са параметрите и на “Гълфстрийм 550 ” и по-висок клас модели.

Каква сума би трябвало да се задели за нов аероплан, специалистите не се наемат да разясняват, тъй като

зависи какъв

модел ще се

избере, какви

системи,

съоръжение и

комплектовка

ще има, дали в него ще може да се употребява интернет, кухня, какви ще са седалките.

За задокеански полети се претендирали системи, както и узаконяване и образование на екипажите.

Тепърва следва изследване на снабдители, икономическа аргументация, техническо задание, утвърждение от министъра на превоза и по-късно от Министерския съвет. Чак тогава ще се разгласи процедура за социална поръчка.

Други специалисти споделят, че употребеният сега фалкон може да служи още на властта. 19 години не били огромна възраст за аероплан, а българският се поддържал в Швейцария. Трябвал му обаче хангар, защото не било добре да стои навън.

Той е за полети на междинни дистанции. Обхватът му на хвърчене е 5797 км. Има девет места, тъй като в задната му част е конфигурирана инсталация, която е за облитанията на навигационните средства за потребностите на държавното дружество “Ръководство въздушно придвижване ”. Някогашната цена на фалкона беше 42 млн. $.

И макар деветте случая през годините

в четвъртък

министър председателят

Борисов

хвърча до

Брюксел с

фалкона

А и подобен модел аероплан е измежду любимците на половината европейски водачи. Ползват го министър председателите на Испания, Франция, Унгария, Хърватия, Словения и други страни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР