Колко сериозни са разговорите за включване на Острова на Афродита

...
Колко сериозни са разговорите за включване на Острова на Афродита
Коментари Харесай

Република Кипър е на път да се превърне в непотопяем самолетоносач на НАТО

Колко съществени са диалозите за включване на " Острова на Афродита " в западния съюз?

Никозия няма да доставя оръжие на Украйна, тъй като в противоположен случай страната ще остане незащитена, сподели президентът на Кипър Никос Христодулидис на неотдавнашна конференция, отдадена на 100-те му дни на власт.

„ Република Кипър “, уточни президентът, „ е под окупация. Ресурсите, които тя употребява, военни запаси, в случай че мога да ги нарека по този начин, са доста характерни и не можем да предприемем никакви дейности, които да оставят Кипър беззащитен. Напротив, нашите лични старания са включени в нашата предизборна стратегия, нашата петгодишна цел е да увеличим разноските за защита, да засилим възпиращата мощ на Република Кипър, да достигнем равнище от 2% от Брутният вътрешен продукт.

В същото време Христодулидис, отговаряйки на обвързван въпрос, призна, че Никозия съблюдава глобите против Русия: „ Позицията на Република Кипър е безусловно вярна “. „ Ние – сподели той – сме от вярната страна на историята. Нямахме различен избор. " „ Мисля, че нямаше метод Кипър да не утвърди наказания против Украйна. Искам да бъда безусловно съответен в тази позиция “, - добави Христодулидес.

Миналата есен се появиха известия, че Кипър може да трансферира оръжия от своя боеприпас на Украйна, в случай че получи опция. Съобщава се, че Кипър разполага с танкове Т-80, бронирани машини БМП-3, както и системи за Противовъздушна отбрана " Бук " и ТОР, получени преди време от Съюз на съветските социалистически републики и Руската федерация.

Властите на страната подчертаха, че няма да изпратят оръжия и военна техника в Киев, в случай че в подмяна на Кипър не бъдат предоставени модерни мостри. В същото време беше очебийно, че в случай че други страни са подготвени да заменят наличните в Кипър оръжия с по-модерни, „ това е напълно различен въпрос “. Но на тази конференция Христодулидис не загатна такава опция.

Но макар отхвърли си да достави оръжие на Украйна, Кипър в последно време от ден на ден укрепва военните си връзки със страните от НАТО. „ Кипър от ден на ден се причислява към западните проекти за защита с страни като Съединени американски щати и Франция в двустранни съглашения, които последователно довеждат Никозия до масата, на която в миналото отсъстваше “, написа през днешния ден гръцкият вестник Катимерини в публикация под заглавие „ Кипър в западното обмисляне на защитата ".

„ Никозия “, продължава това проправителствено издание, „ постоянно дава позволения за престой и предислоциране на силите на НАТО на своя територия, взе участие в взаимни учения, а корабите на флотите на НАТО са в нейните пристанища. Американците от ден на ден желаят позволение да употребяват зоната на FIR Никозия както за бойни самолети на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, по този начин и за безпилотни летателни апарати (БЛА).

Припомня се също, че подразделенията на американските специфични сили SEAL изнесоха демонстрационни уроци в Република Кипър на офицери от Националната армия.Използването на въздушното пространство на Република Кипър от Военновъздушни сили на Съединени американски щати с разрешението на Никозия е значимо събитие. По-важен обаче е сигналът, изпратен от Вашингтон за унищожаване на оръжейното ембарго за 2023 година с годишно удължение, отбелязва вестникът.

Както отбелязва Katimerini, кипърските управляващи също интензивно се свързват с американците по отношение на системите, с които ще оборудват специфичните елементи на Националната армия. Никозия взе участие интензивно в европейски стратегии за въоръжение, както в границите на Европейския фонд за защита (EDF), по този начин и в Европейската стратегия за индустриално развиване на защитата (EDIDP).

Пример за това е фактът, че на 21 юни 2023 година Република Кипър подписа дружно с още четири страни (Франция, Белгия, Естония и Унгария) Протокол за желанията за взаимна доставка на противовъздушни системи Мистрал 3, противовъздушна ракетна система, оборудвана с инфрачервен детектор за изображения и усъвършенствани благоприятни условия за обработка на изображения. Тя може да поразява цели с ниска термична сигнатура, като безпилотни летателни апарати, турбореактивни ракети и бързи атакуващи кораби на огромно разстояние.

Но напълно неотдавна Кипър беше измежду най-приятелските страни към Русия в Европа. Отношенията сред републиката и страната ни се развиваха интензивно във всички области, островът на Афродита се трансформира в същинска Мека за съветските туристи и предприемачи.

След началото на Специалната военна интервенция обаче Никозия не откри сили да се опълчи на антируските наказания на Европейски Съюз. Всъщност триумфите, реализирани през последните години в укрепването на взаимната правна рамка, построяването на бизнес, финансов, туристически и филантропичен продан бяха значително анулирани.

Туристическият бранш съставлява над 15% от Брутният вътрешен продукт на острова, през 2021 година всеки четвърти задграничен екскурзиант в Кипър е бил от Русия. По мнението на кипърски специалисти, заради неналичието на съветски туристи през 2022 година промишлеността е пропуснала към 600 милиона евро доходи. Десетки хотели, които бяха изцяло насочени на съветския пазар, и до момента си остават закрити.

Засилен е натискът върху съветския бизнес в Кипър. Така съгласно съветското посолство в Никозия, съветската корабна компания Совкомфлот, която оперираше там от 2005 година, попаднала под глобите на Европейски Съюз и Англия, е била принудена да реши да закрие кипърския офис. Кипърската банка RCB Bank с съветски корени, имаща тесни връзки с клиенти от нашата страна, се отхвърли от банковия си лиценз и се преобразува в ръководещо сдружение.

Между 2020 година и 2022 година от 29 членове и 10 асоциирани членове на Асоциацията на съветския бизнес в Кипър 16 членове подадоха молба за преустановяване на участието заради закриване на бизнеса на острова. Тази пролет самото съдружие се сблъска с неоснователни искания от регулатора и също подаде молба за разпродажба.

А през март предходната година управляващите на Никозия не разрешиха влизането в пристанищата на републиката на военни кораби на съветския флот, като по този метод анулираха издадените по-рано позволения.

На този декор още веднъж се заприказва за опцията за влизане на Република Кипър в НАТО. Както знаете, още през 2013 година Народното събрание се изрече в интерес на този вид, само че тогавашният президент Димитрис Христофиас, представител на комунистическата партия АКЕЛ, наложи несъгласие на решението на депутатите.

А през май 2022 година различен президент на Кипър Никос Анастасиадис, отговаряйки на въпрос за опцията островната страна да се причисли към редиците на Северноатлантическия алианс, сподели, че този въпрос не е на дневен ред по доста аргументи. Една от главните съгласно него е позицията на Турция, която няма да поддържа присъединението на Кипър към западния боен съюз.

„ Освен това ние сме дребна страна, имаме потребност от отбрана, несъмнено, и най-важното е отбраната да е ефикасна и всички решения да се утвърждават от хората “, добави тогава Анастасиадис. И тук не всичко е безпрепятствено. Така съгласно резултатите от социологическо изследване, оповестено през ноември 2022 година, поръчано от кипърската държавна телевизия RIK, 42 % от интервюираните считат, че НАТО е изцяло неспособна или има дребна дарба да отбрани Република Кипър от Турция. 38 % от интервюираните считат противоположното, а други 20 не знаят отговора на този въпрос.

Така че публичното мнение в Кипър по въпроса за възможното влизане в западния съюз е разграничено. Но, несъмнено, главната спънка по този път е позицията на Анкара. Още през 2021 година турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че няма да разреши това да се случи.

Както знаете, островът беше разграничен след спора сред кипърските турци и гърци през 1974 година В резултат на боен прелом на власт на острова идва гръцката армейска хунта от „ черните полковници “. Възползвайки се от това, Турция нахлува в Кипър, окупирайки северната му част, където през 1975 година е провъзгласена Севернокипърската турска република, приета и до момента единствено от Анкара.

Но до момента в който позицията на Турция не се трансформира, Съединени американски щати и други страни от НАТО не престават дейните опити да въвлекат Кипър в разнообразни западни военни структури и да разрушат някогашните му взаимноизгодни връзки с Русия. И Република Кипър, както и тясно свързаната с нея Гърция, трансформирала се в действителност в съществена военна база на Съединени американски щати на югоизточния фланг на НАТО, се движат все по-очевидно в тази посока.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР