Колко се радвам да видя лица без маски, да видя

...
Колко се радвам да видя лица без маски, да видя
Коментари Харесай

Тексас предвкусва един нов свят - нито вирус, нито рестрикции

" Колко се веселя да видя лица без маски, да видя усмивки ", възкликва Том Уилямс, който, преминавайки през Тексас, открива облекчаването на здравните ограничавания в този американски щат, припрян да обърне страницата на пандемията колкото се може по-бързо, споделя Франсоа Пикар от Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Настанил се в бар в Хюстън, той е впечатлен от контраста сред отношението на клиентите и предпазливостта, която още е в действие в неговото градче Стилакум, покрай Сиатъл в щата Вашингтон, на повече от 2000 километра оттова.

Зърнал ненадейно " света след (пандемията) ", без маски и обществена отдалеченост, този 50-годишен доктор, пристигнал да придружи щерка си на шампионат по волейбол, се усеща в приповдигнато въодушевление.

Залагайки на напредъка на имунизирането, Тексас, вторият по величина щат на Съединени американски щати, преди един месец анулира условието да се носи маска на публични места и всички здравни ограничавания, наложени до тогава на частните заведения.

Оттогава всяко заведение е свободно да дефинира единствено политиката си.

Около маси, сложени на каросерията на пикапи без колела, барът " Трък ярд " (Truck Yard) приема навън хора, пристигнали да се насладят на тукашните коктейли Маргарита, на пролетни раци и такос, пици и бургери. Свободни да носят маска или не, половината клиенти не го вършат и подценяват здравните наставления.

" Не ни пука за Коронавирус "

Тази съботна вечер заведението, известно с неговото 80-годишно виенско колело, е цялостно с млади почитатели на Астрос - бейзболният тим на Хюстън, който играе на прилежащ стадион, употребен на 50 % от потенциала му.

Сред тях, 22-годишният Крис Чеймбърс признава, че през последните месеци " не е бил доста здравомислещ ": " сгодих се, бях на две сватби, вървях по питейни заведения като този, само че не се заразих " с COVID-19 "!

В Хюстън броят на новите случаи внезапно спадна от началото на годината, само че нивото им остава обезпокоително съгласно здравните управляващи. Тяхното развиване ще зависи частично от скоростта, с която учащите се, които са " супер разпространители " (на заразата), ще се имунизират.

Една трета от жителите на Тексас към този момент са се ваксинирали най-малко с първа доза ваксина, която от 29 март е разполагаем за всички пълнолетни.

Крис Чеймбърс още не е правил опит да се имунизира.

" Майка ми си сложи и двете дози, тъй че не се тормозя ", продължава той. - " Ако се разболея, мисля, че до една седмица ще се възстановя и всичко ще е наред ".

" От предишния месец май, не ни пука за Коронавирус ", прибавя, с чаша бира в ръка Матю Диас, който учи отдалечено финанси в нюйоркски университет.

Това, което се промени през последния месец " е законът, само че в Тексас той е вторичен, най-важното е какво мислите ", продължава той. На второ място идва това, което държавното управление желае да мислим. Така че от месец май не ни пука за Коронавирус ".

" Връщане към естественото "

Дейвид Формън, дискретният управител на " Трък ярд " удостоверява, че през последните месеци не е усетил никакъв необикновен спад: " КОВИД или не, щом времето е хубаво, има хора ".

Някои заведения са получавали закани в обществените мрежи, когато решили, както им разрешава законът, да не задължават клиентите си да носят маска.

" Нашият случай не беше подобен ", изяснява Дейвид Формън. " По-скоро заведенията за хранене са го претърпели. Тук клиентелата е доста по-млада ".

Във фургон, трансфорат в сцена, Морган Маккей отваря калъфа на китарата си, на който написа " Не се закачайте с тексаската музика ". По-късно тя ще пее сред нарисувани със спрей портрети на Джони Кеш и Уили Нелсън, създателите на Аутло кънтри (Outlaw country), поджанр на американската кънтри музика, роден през 60-те години в Тексас.

" Толкова е хубаво да излезеш от у дома, да почувстваш връщане към естественото ", радва се певицата, която вижда същинска смяна. - " От края на рестриктивните мерки съм затрупана с предложения за участия. Март беше щур месец и април ще е щур ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР